Wykonanie
Udka w trakcie pieczenia duszą się w
mleku, dzięki
czemu mięso jest wyjątkowo soczyste. Chrupiąca, pikantna skórka skórka pachnąca
czosnkiem zachęca do jedzenia, prawda ? :)


Składniki:4
udka z kurczaka2 łyżki
czosnku granulowanego1 płaska łyżka
soli1 łyżka suszonego
majeranku0,5 szklanki
mleka3-4 łyżki
oliwypieprz cayenne do smakuPrzygotowanie :Umyte i osuszone udka nacieram dokładnie mieszanką
czosnku,
majeranku i
soli, odstawiam na godzinę do lodówki. Na dno naczynia do pieczenia wlewam
oliwę, układam udka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C. na 40 minut. W międzyczasie polewam
mięso oliwą z dna naczynia. Następnie lekko oprószam
mięso pieprzem cayenne i wlewam ciepłe
mleko, przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę 20 minut. Po tym czasie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 210 stopni C. i piekę jeszcze 15 minut.Przepis autorski.


