Wykonanie
Mam dziś dla Was pomysł na domowe batoniki. To typowy smakołyk dla dzieci, bazujący na takiej samej
masie z
mlekiem w proszku, jak w bloku
czekoladowym. Dodałam jednak do niego masę pyszności:
kakao bio, niesolone
orzeszki ziemne, pyszne malutkie
rodzynki korynckie i proso ekspandowane . Produkty, które wymieniłam pochodzą z firmy Fresano, specjalizującej się w produkcji żywności ekologicznej. Te smakołyki oraz wiele innych kupicie TUTAJ .



Składniki:100 g.
masła0,7 szklanki
cukru pudru1 pełna łyżka
kakao bio Fresano0,3 szklanki
mleka0,5 do 0,7 szklanki
mleka w proszku - ewentualnie można je pominąć, dodając dużo więcej prosa1 , 5 szklanki prosa ekspandowanego Fresano3 łyżki posiekanych
orzeszków ziemnych bez
soli Fresano3 łyżki
rodzynek korynckich bio FresanoPrzygotowanie:W rondlu z grubym dnem rozpuszczam
masło z
cukrem, dodaję
kakao, gdy składniki się rozpuszczą wlewam
mleko i mieszam, aż powstanie gładka masa. Zdejmuję z ognia, wsypuję proso,
rodzynki korynckie i posiekane orzeszki, mieszam. Gdy masa lekko przestygnie, stopniowo dodaję
mleko w proszku - do momentu, gdy całość będzie gęsta. Przekładam masę do okrągłej formy (u mnie średnica 20 cm), posypuję prosem i orzeszkami, odstawiam do zastygnięcia. Kroję w trójkąty.Przepis autorski.



