Wykonanie
Wczoraj nie zdążyłam zjeść śniadania, więc wynagrodziłam to sobie dziś. Przygotowałam kaloryczne, sycące
jajko z
rukolą, smażone w
boczku. To jak zwykle niezawodne połączenie - płynne
żółtko, chrupiący
boczek, a na dodatek jeszcze doszła ostrość
rukoli, która mi bardzo odpowiada.
Składniki na 1 osobę:1 jako2-3 plastry
wędzonego boczku10 listków
rukoli1 łyżeczka
oliwypłatki chili do posypaniaposiekany
szczypiorek do posypania
sólPrzygotowanie:Plastry
boczku przez 1-2 smażę z 1 strony, by złapały kolor i przestały być surowe. Obręcz do formowania układam na małej patelni z rozgrzaną
oliwą. Dwoma plastrami wykładam boki obręczy, trzeci plaster w kawałkach wkładam na dno,
potem po kolei:
rukola i
jajko. Oprószam całość
płatkami chili i lekko
solę (ostrożnie, bo
boczek jest słony). Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę do momentu odpowiedniego ścięcia
jajka. Przed podaniem zdejmuję obręcz.Przepis autorski.