Wykonanie
Przedstawiam Wam torcik chyba najprostszy z możliwych, bo przygotowałam go z
herbatników i
białego serka. Jest mięciutki, wilgotny i aksamitny,
czekoladowy - z wyczuwalnym akcentem
kawy. To dobry deser dla zapracowanych, bo wymaga tylko pomieszania składników, nie trzeba go ani piec, ani gotować.Smacznego!


Składniki:200 g. jasnych
herbatników500 g. gładkiego
białego sera (z wiaderka)2 tabliczki
czekolady mlecznej1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej (jak najdrobniejszej)1 łyżeczka ciemnego
kakao3 łyżki
cukru pudrukilka kropli
olejku śmietankowegoPrzygotowanie :Tabliczkę
czekolady rozpuszczam w kąpieli
wodnej, drugą ścieram na drobnej tarce. Obie dokładnie mieszam z
serem,
cukrem,
kawą i
olejkiem śmietankowym. Dzielę masę na 2 części w stosunku 2:1, do mniejszej dodaję
kakao, mieszam na jednolity krem. Foremkę (u mnie 18x23 cm) wykładam folią spożywczą, na jej dnie układam warstwę
herbatników, po czym wykładam na nie jasną masę. Przykrywam kolejną warstwą
herbatników- tę pokrywam ciemnym kremem. Ostatnią warstwę tworzą
herbatniki. Szczelnie zawijam ciasto w folię i wstawiam najlepiej na noc do lodówki. Kroję w równe sześciany, ozdabiam je np.
bitą śmietaną,
cukrem pudrem lub
polewą czekoladową.Przepis autorski.
