ßßß Cookit - przepis na Torcik Stracciatella

Torcik Stracciatella

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam Wam torcik chyba najprostszy z możliwych, bo przygotowałam go z herbatników i białego serka. Jest mięciutki, wilgotny i aksamitny, czekoladowy - z wyczuwalnym akcentem kawy. To dobry deser dla zapracowanych, bo wymaga tylko pomieszania składników, nie trzeba go ani piec, ani gotować.
Smacznego!
Składniki:
200 g. jasnych herbatników
500 g. gładkiego białego sera (z wiaderka)
2 tabliczki czekolady mlecznej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (jak najdrobniejszej)
1 łyżeczka ciemnego kakao
3 łyżki cukru pudru
kilka kropli olejku śmietankowego
Przygotowanie :
Tabliczkę czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, drugą ścieram na drobnej tarce. Obie dokładnie mieszam z serem, cukrem, kawą i olejkiem śmietankowym. Dzielę masę na 2 części w stosunku 2:1, do mniejszej dodaję kakao, mieszam na jednolity krem. Foremkę (u mnie 18x23 cm) wykładam folią spożywczą, na jej dnie układam warstwę herbatników, po czym wykładam na nie jasną masę. Przykrywam kolejną warstwą herbatników- tę pokrywam ciemnym kremem. Ostatnią warstwę tworzą herbatniki. Szczelnie zawijam ciasto w folię i wstawiam najlepiej na noc do lodówki. Kroję w równe sześciany, ozdabiam je np. bitą śmietaną, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/12/torcik-stracciatella.html