Wykonanie
Kaszo,
kaszo, masz coś w sobie :)Poza oczywistym walorem, czyli wartością odżywczą, bogactwem
skrobi i sporą ilością
białka roślinnego,
kasze są po prostu pyszne. Bardzo je lubię za to, że można je łączyć z ogromną ilością smaków. Smakują na słodko, w wersji pikantnej, pieczone, gotowane, smażone czy miksowane. Mogą być pożywnym obiadem lub urzekającym deserem. Produkt doskonały!Warto wiedzieć, że pęczak powstaje z ziaren jęczmienia, obłuskanych i wypolerowanych.Przygotowałam dziś aksamitne, delikatne pęczotto z leśnymi
grzybami. Znajdziecie jednak w jego smaku zaskakującą nutkę - odrobiny
curry i
mleka kokosowego .Wykorzystałam produkty ze sklepu Kuchnie Świata - to tam bez problemu znajdziecie inspirację :) Zapraszam i życzę smacznego!



Składniki:1 szklanka
kaszy pęczak10 kapeluszy leśnych
grzybów2 łyżki
mleczka kokosowego ze sklepu Kuchnie Świata1 średnia
cebula2 łyżki startego
parmezanu (ewentualnie po prostu
żółtego sera)
sól, świeżo mielony
czarny pieprzszczypta
curryPrzygotowanie:
Grzyby zalewam 2 szklankami gorącej
wody, zagotowuję i odstawiam, aż
woda ostygnie. Wyjmuję
grzyby, siekam je drobniutko. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewam łyżkę
oleju i wrzucam bardzo drobno posiekaną (lub startą)
cebulę, lekko ją
solę i pod pokrywką smażę do momentu zeszklenia. Dodaję opłukane ziarna pęczaku, dolewam szklankę
wywaru (zagotowanego, ma być gorący) w którym moczyły się
grzyby,
solę lekko całość i na małym ogniu gotuję 20 minut, mieszając. W międzyczasie uzupełniam pozostały płyn- pęczak nie powinien w nim pływać, a jedynie być mocno wilgotny. Po 20 minutach dodaję
grzyby,
mleko kokosowe, dodaję szczyptę
curry, doprawiam
solą i
pieprzem i gotuję jeszcze do momentu, gdy pęczak jest miękki. Zdejmuję garnek z ognia, dodaję starty
parmezan, mieszam do połączenia się składników.Przepis autorski.

