Wykonanie
Kawałki
cukinii smażone w cieście pozostają jędrne, są bardzo delikatne w smaku i pomimo że to smażone danie, nie są zbyt ciężkie. Myślę też, że można je po prostu wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, wtedy tłuszczu nie będzie wcale. Są super smaczne :)




Składniki na 2 osoby:2 małe
cukinie2
jajka2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka nasion chia1 łyżka białego
sezamu1 łyżka utartej na pastę
natki pietruszkisól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaPrzygotowanie:Umyte
cukinie kroję w plastry grubości 2 cm, a
potem każdy plaster na 4-5 kawałków.Wszystkie pozostałe składniki mieszam dokładnie, aż powstanie jednolite, gęste ciasto. Wrzucam pokrojoną
cukinię do miski z
ciastem i mieszam, by całe się nim pokryły, po czym wykładam pojedynczo na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością
oleju. Smażę z każdej strony po ok. minucie, aż wszystkie kawałki będą rumiane. Wykładam na chwilę na ręcznik papierowy do odsączenia, po czym podaję gorące z
sosem słodko-kwaśnym lub z gęstym
jogurtem.Przepis autorski.





