ßßß Cookit - przepis na Chleb z siemieniem lnianym (żytni)

Chleb z siemieniem lnianym (żytni)

nazwa

Wykonanie

Jestem zdania, że pomimo ogromnego wyboru w sklepach każdy powinien choć raz w życiu spróbować własnoręcznie upiec chleb. Uważam tak dlatego, że to zwyczajnie fascynujące:) Do chleba większość z nas ma wielki szacunek. A gdy wziąć jeszcze pod uwagę własną pracę, cierpliwość, oczekiwanie... Jak mógłby nie smakować?
Nie piekę chleba codziennie, ba- robię to pewnie raz na miesiąc, ale zawsze, za każdym razem przyjemność jest taka sama.
Przygotowałam dziś piękny, naprawdę prześliczny chleb z mąki żytniej chlebowej, którą dostałam ze sklepu MŁYNOMAG . Jest bardzo smaczny i dobrze się kroi. W moim jest naprawdę dużo ziarenek siemienia lnianego, ale możecie oczywiście zamienić je na inne, jeśli ich nie lubicie.
Serdecznie Was zachęcam do skorzystania z oferty sklepu, ze względu na bardzo dobrą jakość mąki, korzystną cenę, bardzo szybką wysyłkę. Aha, i choć to już mówiłam przy ostatniej okazji, mnie zachwyciły różnokolorowe, bardzo estetyczne opakowania poszczególnych rodzajów mąki. To może szczegół, tym niemniej przywiązuję do tego dużą wagę.
Składniki na keksówkę 10x32 cm:
3,5 szklanki mąki chlebowej żytniej ze sklepu MŁYNOMAG
1 szklanka mąki pszennej graham, polecam sklep NŁYNOMAG
50 g. świeżych drożdży
1 łyżka miodu
2 płaskie łyżki soli
2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju
0,5 szklanki siemienia lnianego + trochę do posypania
1 łyżka margaryny do posmarowania formy
1 jajko do posmarowania chleba (ewentualnie mleko)
Przygotowanie:
Drożdże ucieram z miodem, 1 łyżką mąki chlebowej i 2 łyżkami wody, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Obie mąki wsypuję do miski, mieszam z solą i siemieniem lnianym, dodaję olej i wyrośnięte drożdże, wlewam wodę i zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia (ma podwoić objętość, ja wstawiałam swoje ciasto na całą noc do lodówki). Przekładam na stolnicę, zagniatam jeszcze raz dokładnie. Przedkładam ciasto do foremki wysmarowanej margaryną i posypanej siemieniem, znów odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny, smaruję rozmąconym jajem, posypuję siemieniem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na 60 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/10/chleb-z-siemieniem-lnianym-zytni.html