Wykonanie
Bardzo ciekawa w smaku kompozycja, przypominająca konsystencją delikatny
budyń- ale przecież z
łososiem :)
Brandy doskonale do całości pasuje, świetnie podbija smak , pozostawiając przyjemne wrażenie... Oczywiście przyjemne nie z powodu użytej ilości ;)


Składniki :150 ml.
śmietanki 30%50 g.
masła2
żółtka1-2 gałązki
tymianku2
cebule szalotki100 g.
wędzonego łososia2 łyżki
brandysólświeżo mielony
czarny pieprzPrzygotowanie:
Śmietankę wlewam do rondla, dodaję
masło,
tymianek i posiekaną
cebulę. Doprowadzam do zagotowania, po czym zmniejszam ogień i mieszając redukuję płyn, aż wyraźnie zgęstnieje ( 5-6 minut). Przecieram masę przez sitko, wlewam z powrotem do garnka.
Żółtka ucieram z
brandy na jednolity krem, dodaję do nich 1-2 łyżki gorącej
śmietanki , mieszam i wlewam do garnka, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Doprawiam
solą i dużą ilością
pieprzu.
Łososia dzielę na małe kawałki, dokładam do garnka, mieszam i podgrzewam jeszcze przez 2-3 minuty. Przekładam masę do kokilek, odstawiam do wystygnięcia.Podaję na zimno z grzankami lub liśćmi
sałaty.Podpatrzone w Kuchni TV.