Wykonanie
Duszona
marchewka to ogólnie znany i lubiany dodatek do obiadu. Z moją
marchewką dziś występuje
ogórek, którego najczęściej jemy w surowej postaci; tymczasem doskonale smakuje duszony, zwłaszcza z dodatkiem
masła i
mleka kokosowego. Zachęcam Was do spróbowania takiej wersji !


Składniki :0,5 kg
młodej marchewki2 zielone, średnie
ogórki1 łyżka
masła1 łyżka
mleka kokosowego2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól, świeżo mielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Oczyszczoną
marchewkę gotuję przez 7-8 minut, by była półmiękka, po czym kroję ją w średniej wielkości kawałki. Z obranych
ogórków usuwam gniazda nasienne i kroję je w kawałki takiej samej wielkości, co
marchew. Przekładam warzywa na patelnię, dodaję
masło, lekko
solę i duszę ok. 5 minut, by
ogórek się zeszklił. Dodaję
mleko kokosowe, doprawiam
pieprzem i ewentualnie
solą, duszę jeszcze razem kilka minut, na koniec dodaję posiekaną
natkę pietruszki.Podaję do grillowanych lub smażonych
mięs.Przepis autorski.

