Wykonanie
Te
ciasteczka wzbudzają uśmiech, bo wyglądają jak łobuzerskie mordki z czerwonym
językiem na brodzie :)




Składniki na ok. 30 sztuk :Ciasto:1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki gładkiego
twarogu na sernik1/2 kostki
masła2 łyżki
cukru waniliowegoKrem :3 łyżki
cukru pudru250 g.
serka mascarpone2 łyżki
ajerkoniakuDo przybrania: świeże
truskawki,
cukier puderPrzygotowanie :Mieszam dokładnie składniki kremu na jednolitą masę, wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
Masło siekam w misce z
mąką, dodaję
ser i
cukier waniliowy, zagniatam gładkie, elastyczne ciasto, chłodzę je w lodówce przez godzinę. Rozwałkowuję ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm, wycinam kółka o średnicy ok. 3-4 cm. Przekładam je na blachę wyłożoną papierem i piekę ok. 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Przekładam z blachy na kratkę i pozostawiam do ostudzenia. Zimne
ciasteczka ostrym nożykiem nacinam, nie przecinając , na 3/4 obwodu.Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam do środka każdego
ciasteczka. Umyte
truskawki kroję w plasterki i wciskam w po 1 w krem tak, by wystawał jak języczek. Przed podaniem oprószam
cukrem pudrem.Przepis autorski.







