Wykonanie
Ciastka przygotowałam z mojego ulubionego ciasta, czyli
serowego, ale w nowej odsłonie - pachną
kardamonem i
goździkami, radością świąt, przebywania razem, obdarowywania się prezentami :)




Składniki :1,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka gładkiego
twarogu (na sernik)3 łyżki
cukru waniliowegoszczypta
soli3/4 kostki zimnego
masłaDodatkowo:
cukier puderprzyprawa korzenna/do piernikówPrzygotowanie :W misce siekam
masło z
mąką,
cukrem waniliowym i
solą, dodaję
ser i wyrabiam szybko gładkie, elastyczne ciasto. Schładzam je ok. godziny w lodówce. Rozwałkowuję ciasto na placki o grubości ok. 3 mm, posypuję go
cukrem pudrem i
przyprawą do pierników, zwijam w rulon i tnę na plastry grubości 0,5 cm. Lekko spłaszczam i układam na blaszce. Piekę w temperaturze 175 stopni C. ok.15-20 minut termoobieg).Przepis autorski.

