Wykonanie

... gotowanie, pieczenie, tworzenie czegoś z niczego ma w sobie coś czarodziejskiego. Krojenie, siekanie, mieszanie, tłuczenie, wąchanie, próbowanie - to działania nie tylko twórcze, ale zwyczajnie zajmujące głowę. Wszystko to skutecznie wygania z moich myśli mniejsze i większe smutki. Smutki - sio !sobota, 15 marca 2014Przepyszne, tanie danie obiadowe, które w smaku lekko przypomina krokiety z
mięsem. Uwielbiałam je w chudych, studenckich czasach ;) Krokiety bardzo dobrze smakują z czerwonym barszczem, u mnie chętnie jemy je też po prostu z
ketchupem.


Składniki na 6 sztuk :Ciasto:10 pełnych łyżek
mąki1/3 łyżeczki
soli1/3 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody lekko gazowanej4-5 łyżek
oleju1
jajko, 1
białkoNadzienie :1 szklanka
soczewicy2 spore
cebuleolej do smażenia
sól,
pieprz1
jajko plus
bułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie :
Soczewicę gotuję ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedzam.
Cebulę pokrojoną w kostkę smażę pod przykryciem na niewielkiej ilości
oleju ,aż zmięknie i zeszkli się,po czym dodaję ją do
soczewicy.Doprawiam całość
solą i
pieprzem.Wszystkie składniki ciasta miksuję przez kilka minut, po czym odstawiam na ok.10 minut,żeby ciasto odpoczęło :-) Jeszcze raz krótko miksuję , po czym już bez tłuszczu smażę kolejno jasne naleśniki.Na usmażone naleśniki nakładam po porcji
soczewicy, rozorowadzam po całej powierzchni, po czym zwijam w krokiety i panieruję najpierw w
jajku, a później w
bułce tartej. Smażę z każdej strony na rumiano, aż cała powierzchnia będzie mocno chrupiąca.Jeśli spodobał Ci się ten przepis, mogą zainteresować Cię także : kotlety z
soczewicy

