ßßß Cookit - przepis na Na miętowo!

Na miętowo!

nazwa

Wykonanie

1 galaretka miętowo - jabłkowa ( udało mi się taką kupić )
1 szklanka wrzątku
3 czubate łyżki gęstego jogurtu
100 g ciemnej czekolady
2 łyżki cukru
2 łyżki ciemnego cukru ( u mnie dark muscovado )
6 łyżek zagęszczonego mleka do kawy - podgrzanego
1/2 łyżeczki drobniutkiej kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie :
Galaretkę rozpuszczam w wodzie ( nie gotując), studzę. Do chłodnej dodaję - ubijając trzepaczką - jogurt. Tak powstałą jogurtową galaretkę przekładam do foremki ( u mnie po prostu nieduża miseczka ) wyłożonej folią spożywczą w taki sposób, by folia dokładnie przylegała do jej ścianek. Wstawiam do lodówki do zupełnego ścięcia się masy. W międzyczasie na patelni z grubym dnem robię karmel z obu rodzajów cukru : podgrzewam cukier na suchej patelni aż zacznie się rozpuszczać. ( Uwaga ! Trzeba go ciągle pilnować, bo bardzo łatwo się przypala i karmel będzie do niczego ). Gdy karmel jest płynny dolewam ostrożnie ciepłe mleko, mieszam do połączenia się składników. Powinien powstać gęsty sos. Dodaję kawę , mieszam , wykładam na talerzyk (na którym będzie podawany deser) robiąc z sosu kółeczko na środku i pozostawiam do zastygnięcia.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej ( w misce nad parą) .
Ostrożnie przekładam galaretkę z foremki na kajmakowym sosie, odwracając ją do góry dnem. Zdejmuję folię. Oblewam galaretkę delikatnie ostudzoną czekoladą, ozdabiam listkami świeżej mięty ;)
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/01/na-mietowo.html