Wykonanie
Czekolada i
mięta to bardzo udane połączenie. Te cegiełki są na to kolejnym dowodem. Ich konsystencja jest zwarta, ale kremowa, dzięki
czemu po ugryzieniu, rozpływają się w ustach.

Składniki:220 g drobnego
cukru160 ml
mleka zagęszczonego (niesłodzonego)2 łyżeczki glukozy w płynie15 g
masła100 g białych pianek (marshmallows)250 g ciemnej
czekolady; w kawałkacholejek
mietowyopcjonalnie 150 g ciemnej
czekolady do polaniaBlaszkę 19cm x 29cm (u mnie 21cm x 21cm) posmaruj
masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Do rondelka włóż
cukier,
mleko, glukozę i
masło. Ustaw na małym ogniu i mieszaj aż
cukier się rozpuści.Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj mieszając przez ok 4 minuty lub do czasu aż mikstura zacznie lekko przywierać do dna.

Zdejmij z ognia i szybko wmieszaj marshmallows oraz 250 g
czekolady.

Dodaj olejek, a następnie przełóż do blaszki. Postaraj się jak najbardziej wyrównać wierzch, choć może to być trudne, bo masa szybko gęstnieje.

Całość możesz polać jeszcze 150 gramami rozpuszczonej
czekolady (ja to pominęłam). Schłodź w lodówce przed pokrojeniem w kawałki.SMACZNEGO!


źródło: The Australian Women's Weekly "choco-mint slice"