ßßß
Składniki:220 g drobnego cukru160 ml mleka zagęszczonego (niesłodzonego)2 łyżeczki glukozy w płynie15 g masła100 g białych pianek (marshmallows)250 g ciemnej czekolady; w kawałkacholejek mietowyopcjonalnie 150 g ciemnej czekolady do polaniaBlaszkę 19cm x 29cm (u mnie 21cm x 21cm) posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Do rondelka włóż cukier, mleko, glukozę i masło. Ustaw na małym ogniu i mieszaj aż cukier się rozpuści.Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj mieszając przez ok 4 minuty lub do czasu aż mikstura zacznie lekko przywierać do dna.
Zdejmij z ognia i szybko wmieszaj marshmallows oraz 250 g czekolady.
Dodaj olejek, a następnie przełóż do blaszki. Postaraj się jak najbardziej wyrównać wierzch, choć może to być trudne, bo masa szybko gęstnieje.
Całość możesz polać jeszcze 150 gramami rozpuszczonej czekolady (ja to pominęłam). Schłodź w lodówce przed pokrojeniem w kawałki.SMACZNEGO!
źródło: The Australian Women's Weekly "choco-mint slice"