ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo - Miętowe Cegiełki

Czekoladowo - Miętowe Cegiełki

nazwa

Wykonanie

Czekolada i mięta to bardzo udane połączenie. Te cegiełki są na to kolejnym dowodem. Ich konsystencja jest zwarta, ale kremowa, dzięki czemu po ugryzieniu, rozpływają się w ustach.
Składniki:
220 g drobnego cukru
160 ml mleka zagęszczonego (niesłodzonego)
2 łyżeczki glukozy w płynie
15 g masła
100 g białych pianek (marshmallows)
250 g ciemnej czekolady; w kawałkach
olejek mietowy
opcjonalnie 150 g ciemnej czekolady do polania
Blaszkę 19cm x 29cm (u mnie 21cm x 21cm) posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Do rondelka włóż cukier, mleko, glukozę i masło. Ustaw na małym ogniu i mieszaj aż cukier się rozpuści.
Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj mieszając przez ok 4 minuty lub do czasu aż mikstura zacznie lekko przywierać do dna.
Zdejmij z ognia i szybko wmieszaj marshmallows oraz 250 g czekolady.
Dodaj olejek, a następnie przełóż do blaszki. Postaraj się jak najbardziej wyrównać wierzch, choć może to być trudne, bo masa szybko gęstnieje.
Całość możesz polać jeszcze 150 gramami rozpuszczonej czekolady (ja to pominęłam). Schłodź w lodówce przed pokrojeniem w kawałki.
SMACZNEGO!
źródło: The Australian Women's Weekly "choco-mint slice"
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/04/czekoladowo-mietowe-cegieki.html