ßßß Cookit - przepis na Marchewka z fenkułem i świeżą miętą

Marchewka z fenkułem i świeżą miętą

nazwa

Wykonanie

Jedna z moich wariacji - całkiem nowa ,,twarz" marchewki :) Od zawsze ją ( marchewkę ) lubię, wyjadałam z rosołu całą gdy byłam mała; w dorosłym życiu już nie jestem taka zachłanna, ale za to przywiązuję większą wagę do różnorodności smaków :) Lubię eksperymentować z różnymi dodatkami, a warzywa dają nieograniczone możliwości ! Polecam też marchewkę z czosnkiem : tutaj
Składniki :
5-6 sporych marchewek
1/2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1/5 łyżeczki nasion kopru włoskiego
kilka listków świeżej mięty
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Obrane marchewki gotuję w osolonej wodzie - na ciut twardo :) Ziarenka kopru ucieram jak najdrobniej . Marchewki kroję w dość dużą kostkę, przekładam do garnka ( bez wody) .Do ciągle ciepłych dodaję masło , posiekany czosnek i starte ziarna fenkuła oraz pokrojoną w paseczki miętę. Lubimy taką marchewkę jako dodatek np. do grillowanej karkówki.
Przepis autorski.
Zapraszam też na : marchewkę z morelami
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/01/marchewka-z-fenkuem-i-swieza-mieta.html