ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z cytrynowym kremem

Ciasteczka z cytrynowym kremem

nazwa

Wykonanie

Wielką przyjemność sprawia mi wymyślanie nowych ciasteczek ;) Te otrzymały lekki cytrynowy krem, co w połączeniu z dość słodkim ciastem dało połączenie pierwsza klasa !
Składniki na ok. 16 ciastek : na ciasto :
1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
125 g. margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka ciemnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 żółtko na krem :
2 czubate łyżki serka mascarpone
2 łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie :
Mieszam na jednolitą masę wszystkie składniki kremu. Przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
W misce siekam margarynę z mąką pszenną i kukurydzianą, dodaję resztę składników, rozcieram w palcach do czasu, gdy składniki zaczną się łączyć, zagniatam elastyczne, gładkie ciasto. Rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm. wykrawam okrągłą foremką ( lub szklanką, kieliszkiem itd :)) 16 kółeczek. Połowę przekładam na wyłożoną papierem blachę, a we wszystkich pozostałych kółkach robię nacięcie w kształcie krzyża na środku, uważając by nie przeciąć ciastek ( zostawiam ok. 0,5 cm.)
Każde nacięcie wywijam jak na zdjęciu, tworząc coś w rodzaju kołnierzyka, który ozdobnie nacinam nożem.
Wszystkie 16 ciasteczek piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 10 minut, po tym czasie wyjmuję blachy z piekarnika i na pełnych ciastkach wyciskam obręcz z masy z mascarpone, łączę z drugim rodzajem ciastka , i ozdobnie uzupełniam krem .
Ciastka wkładam jeszcze na 6-7 minut do piekarnika.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/01/ciasteczka-z-cytrynowym-kremem.html