Wykonanie
Wielką przyjemność sprawia mi wymyślanie nowych
ciasteczek ;) Te otrzymały lekki
cytrynowy krem, co w połączeniu z dość słodkim
ciastem dało połączenie pierwsza klasa !



Składniki na ok. 16
ciastek : na ciasto :1 szklanka
maki pszennej1/2 szklanki
mąki kukurydzianej125 g.
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka ciemnego
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1
żółtko na krem :2 czubate łyżki
serka mascarpone2 łyżeczki
mąki ryżowej lub ziemniaczanej1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
cukru pudruPrzygotowanie :Mieszam na jednolitą masę wszystkie składniki kremu. Przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.W misce siekam
margarynę z
mąką pszenną i kukurydzianą, dodaję resztę składników, rozcieram w palcach do czasu, gdy składniki zaczną się łączyć, zagniatam elastyczne, gładkie ciasto. Rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm. wykrawam okrągłą foremką ( lub szklanką, kieliszkiem itd :)) 16 kółeczek. Połowę przekładam na wyłożoną papierem blachę, a we wszystkich pozostałych kółkach robię nacięcie w kształcie krzyża na środku, uważając by nie przeciąć
ciastek ( zostawiam ok. 0,5 cm.)Każde nacięcie wywijam jak na zdjęciu, tworząc coś w rodzaju kołnierzyka, który ozdobnie nacinam nożem.




Wszystkie 16
ciasteczek piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 10 minut, po tym czasie wyjmuję blachy z piekarnika i na pełnych ciastkach wyciskam obręcz z masy z
mascarpone, łączę z drugim rodzajem
ciastka , i ozdobnie uzupełniam krem .
Ciastka wkładam jeszcze na 6-7 minut do piekarnika.Przepis autorski.




