ßßß
Składniki :2 białkaszczypta soli125 g cukru pudruziarenka z połowy laski wanilii ( laskę wanilii przecinam wzdłuż nożemi wyskrobuję wszystkie czarne ziarenka)Jogurt typu grecki ego
Przygotowanie :Wykładam papierem do pieczenia blachę i nagrzewam piekarnik do 60 -70 stopni. Białka ze szczyptą soli ubijam w misce na bardzo sztywną pianę. Wtedy dodaję 1/2 łyżki cukru pudru i ubijam dotąd, aż cały się wchłonie, a piana stanie się sztywna i błyszcząca. Stopniowo - ciągle ubijając, dodaję resztę cukru , na końcu ziarenka wanilii . Łyżką wykładam owalne placuszki , starając się by były równe. Bezy piekę ( a właściwie suszę ) ok. 1-1,5 godziny, dopóki po przełamaniu nie są suche. Podaję z łyżką gęstego, aksamitnego jogurtu ( bezpośrednio przed podaniem, inaczej zmiękną ).