Wykonanie
Tzn. słodkie
bezy z łyżką gęstego, naturalnego, dość kwaśnego
jogurtu - jak dla mnie rewelacyjne połączenie !

Składniki :2
białkaszczypta
soli125 g
cukru pudruziarenka z połowy
laski wanilii (
laskę wanilii przecinam wzdłuż nożemi wyskrobuję wszystkie czarne ziarenka)
Jogurt typu grecki ego


Przygotowanie :Wykładam papierem do pieczenia blachę i nagrzewam piekarnik do 60 -70 stopni.
Białka ze szczyptą
soli ubijam w misce na bardzo sztywną pianę. Wtedy dodaję 1/2 łyżki
cukru pudru i ubijam dotąd, aż cały się wchłonie, a piana stanie się sztywna i błyszcząca. Stopniowo - ciągle ubijając, dodaję resztę
cukru , na końcu ziarenka
wanilii . Łyżką wykładam owalne placuszki , starając się by były równe.
Bezy piekę ( a właściwie suszę ) ok. 1-1,5 godziny, dopóki po przełamaniu nie są suche. Podaję z łyżką gęstego, aksamitnego
jogurtu ( bezpośrednio przed podaniem, inaczej zmiękną ).