ßßß Cookit - przepis na Krem mascarpone

Krem mascarpone

nazwa

Wykonanie

Tartaletki z malinami, migdałami i kremem mascarpone
Kwiecień 16, 2015 Kwiecień 16, 2015 Kwiecień 16, 2015 13:10 napisane przez Miss Berry
Przepis na przepyszne Tartaletki z malinami, migdałami i kremem mascarpone . Tutaj akurat z wykorzystaniem zwykłego ciasto z mąki pszennej, jednak śmiało można zastąpić je kruchym migdałowym spodem z przepisu na Tartę z malinami paleo z kremem kokosowym .
Tartaletki z dodatkiem przepysznego kremu z bitej śmietanki i mascarpone smakują przepysznie. Idealnie nadają się na różnego rodzaju przyjęcia czy też deser bez okazji.
Przepis na Tartaletki z malinami, migdałami i kremem mascarpone poniżej.
Jak widać u mnie tartaletki delikatnie się ‚przyjarały’, ale nie przeszkodziło mi to w zrobieniu zdjęć
Jeśli będziemy przestrzegać czasu pieczenia, nic takiego nie powinno mieć miejsca, to tylko moje roztrzepanie!
Tartaletki z malinami, migdałami i kremem mascarpone
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 15 minut
W sumie: 1 godzina
Porcje: 6
Składniki
Spód tarty
180 g mąki pszennej
40 g kakao do pieczenia
90 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
200 g śmietanki kremówki (30%)
100 g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
125 g świeżych malin
garść migdałów
Przygotowanie
Przygotować ciasto na spód tarty: w misce wymieszać mąkę z kakao i cukrem pudrem. Dodać posiekane zimne masło, 3 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto w kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 4 mm. Formy na tartaletki wysmarować masłem i wyłożyć kruchym ciastem. Odkrajać nadmiar ciasta przejeżdżając wałkiem po krawędzi formy na tartaletkę. Nakłuć spód ciasta widelcem, aby powietrze nie zebrało się pod ciastem podczas pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Przygotować krem mascarpone: w misce ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać krem mascarpone i wymieszać.
Tartaletki napełnić kremem mascarpone i udekorować malinami i posiekanymi migdałami. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 135 g (tartaletka) Kalorie: 493 kcal Tłuszcze: 35,1 g Węglowodany: 40,7 g Błonnik: 2,9 g Białko: 6,7 g
3 . 2.2925
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/tartaletki-z-malinami-migdalami-i-kremem-mascarpone