Wykonanie
Całkiem niedawno, tuż przed feriami, wzięłam udział w pewnym przedsięwzięciu, które zakończyło się zdjęciami i kilkoma słowami na temat mojego bloga w pewnym czasopiśmie.Ale o tym niebawem:)A tymczasem przepis na coś słodkiego, co przygotowałam z tej właśnie okazji.To
tarta z
kokosowym kremem i
granatem na
kakaowym, kruchym spodzie.
Tarta z
kokosowym kremem i
granatem jest bardzo prosta do przygotowania.Posmakuje wielbicielom
serka mascarpone i
owocu granatu(moi domownicy do takiej grupy należą:))✿ ✿ ✿
Granat to
owoc, który świetnie prezentuje się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych, na przykład w sałatkach. To rewelacyjna ozdoba słodkich wypieków...A kiedy brakuje sezonowych
owoców - zawsze mam go pod ręką:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki - kruchy spód:250 g
mąki pszennej¼ szklanki
wody1 łyżka
oleju roślinnego1 czubata łyżka
cukru pudru125 g schłodzonego
masła1 czubata łyżka
kakaoPrzygotowanie:Wszystkie składniki na kruchy spód połączyć ze sobą z pomocą robota kuchennego, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i przełożyć do formy do tart. Ciasto nakłuć widelcem bardzo dokładnie i piec piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Ostudzić.Składniki - krem z
mascarpone:250 g
serka mascarpone350 g
śmietanki kremówki 36%1 szklanka
wiórków kokosowychkilka łyżek
cukru pudru (do smaku)Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę ubić z kilkoma łyżkami
cukru pudru. Stopniowo dodawać
serek mascarpone.Na koniec dodać
wiórki kokosowe i ewentualnie dosłodzić do smaku.Wykończenie ciasta:Na ostudzony spód do tarty wyłożyć masę z
serkiem mascarpone.Smacznego!