ßßß Cookit - przepis na Ciasto udekorować ziarenkami owocu granatu.

Ciasto udekorować ziarenkami owocu granatu.

nazwa

Wykonanie

Całkiem niedawno, tuż przed feriami, wzięłam udział w pewnym przedsięwzięciu, które zakończyło się zdjęciami i kilkoma słowami na temat mojego bloga w pewnym czasopiśmie.
Ale o tym niebawem:)
A tymczasem przepis na coś słodkiego, co przygotowałam z tej właśnie okazji.
To tarta z kokosowym kremem i granatem na kakaowym, kruchym spodzie.
Tarta z kokosowym kremem i granatem jest bardzo prosta do przygotowania.
Posmakuje wielbicielom serka mascarpone i owocu granatu
(moi domownicy do takiej grupy należą:))
✿ ✿ ✿
Granat to owoc, który świetnie prezentuje się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych, na przykład w sałatkach. To rewelacyjna ozdoba słodkich wypieków...
A kiedy brakuje sezonowych owoców - zawsze mam go pod ręką:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki - kruchy spód:
250 g mąki pszennej
¼ szklanki wody
1 łyżka oleju roślinnego
1 czubata łyżka cukru pudru
125 g schłodzonego masła
1 czubata łyżka kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruchy spód połączyć ze sobą z pomocą robota kuchennego, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i przełożyć do formy do tart. Ciasto nakłuć widelcem bardzo dokładnie i piec piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Ostudzić.
Składniki - krem z mascarpone:
250 g serka mascarpone
350 g śmietanki kremówki 36%
1 szklanka wiórków kokosowych
kilka łyżek cukru pudru (do smaku)
Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę ubić z kilkoma łyżkami cukru pudru. Stopniowo dodawać serek mascarpone.
Na koniec dodać wiórki kokosowe i ewentualnie dosłodzić do smaku.
Wykończenie ciasta:
Na ostudzony spód do tarty wyłożyć masę z serkiem mascarpone.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/03/tarta-z-kokosowym-kremem-i-granatem.html