Wykonanie
Październik 7, 2014 Październik 7, 2014 Październik 7, 2014 11:06 napisane przez
Miss BerryOstatnio byłam zajęta mnóstwem różnych rzeczy. Przeprowadzka do innego mieszkania, nowa poważniejsza praca, studia i mnóstwo nieodpakowanych kartonów zalegających w pokoju. W końcu jednak znalazłam trochę czasu aby porobić zdjęcia.Niestety ciężko jest już złapać światło dzienne, ponieważ zazwyczaj gotuję po 18.00, a o tej
porze słońca już nie ma… Nie lubię i nie potrafię robić zdjęć przy sztucznym świetle, ale wyboru za bardzo nie mam. Zaczyna się prawdziwa jesień. I w ramach jesieni przepis na może niezbyt zdrowe, za to jak pyszne rozgrzewające danie z wykorzystaniem
grzybów.
Polędwiczki Wieprzowe w
Sosie GrzybowymPrzepis na
Polędwiczki Wieprzowe w
Sosie Grzybowym znajdziecie poniżej.
Polędwiczki Wieprzowe w
Sosie GrzybowymAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 1 godzina 20 minutW
sumie: 1 godzina 35 minutPorcje: 6Składniki600 g
polędwiczki wieprzowej400 g
pieczarek2
cebule20 g
suszonych grzybów40 ml białego
wytrawnego wina75 ml
śmietanki kremówki2 łyżki
masła4
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego3 ząbki
czosnkusól,
pieprznatka pietruszkiPrzygotowaniePrzygotować składniki: polędwiczkę wieprzową i
pieczarki pokroić w plasterki,
cebulę w kosteczkę.
Suszone grzyby namoczyć w kubku zimnej
wody przez około 30 minut.W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki
masła i podsmażyć
cebulkę wraz z liśćmi laurowymi,
czosnkiem i
zielem angielskim.Dodać
pieczarki i smażyć od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach dodać polędwiczkę wieprzową.Gdy
mięso będzie już podsmażone wlać zawartość szklanki z
suszonymi grzybami (wraz z
wodą) oraz
białe wino. Dusić około 20 minut.Następnie dodać
śmietankę kremówkę i dusić kolejne 20 minut.Doprawić porządnie
solą i
pieprzem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i
natką pietruszki. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 226 g Kalorie: 235 kcal Tłuszcze: 12,1 g Węglowodany: 7,5 g Błonnik: 2,3 g
Białko: 24 g3 . 2.2807


Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie