ßßß Cookit - przepis na Paleo Sernik Kakaowy

Paleo Sernik Kakaowy

nazwa

Wykonanie

Znowu dieta Paleo . I coś serniko-podobnego, jeśli nie w smaku to przynajmniej w formie
Ciasto na zimno z mleka kokosowego i orzechów nerkowca na pysznym spodzie ze zmielonych migdałów i nasion Chia . Bardzo ciekawy wynalazek
Pamiętajcie żeby spróbować nadzienia gdy jest jeszcze płynne i zdecydować czy jest wystarczająco słodkie, jeśli nie, dosłodzić je ekstraktem ze stewii .
Stewia jest naturalnym słodzikiem, który ma zero kalorii i nie ma zawiera w sobie tyle chemii, co różnego rodzaju słodziki w tabletkach. Dużo osób narzeka na jej smak, który jest zupełnie inny niż białego cukru, ale z doświadczenia muszę powiedzieć, że da się do niej przyzwyczaić . Stewii używam codziennie do herbaty jak i do wszystkich moich wypieków i deserów, najczęściej w połączeniu z syropem z agawy.
W słodzeniu stewią najważniejsze jest żeby nie przesadzić i nie dodać jej za dużo . Ma wtedy bardzo intensywny, gorzki wręcz smak. Zachęcam spróbować przekonać się do ekstraktu ze stewii, na początku może w bardzo małych ilościach, później w coraz większych. Warto 😉
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 12 godziny
Czas gotowania: 1 godzina
W sumie: 13 godziny
Porcje: 12
Składniki
Spód
100 g migdałów
30 g nasion Chia
2 łyżki kakao
5 łyżek płynnego oleju kokosowego
1 łyżka syropu z agawy
Nadzienie
250 g orzechów nerkowca
3 puszki mleka kokosowego
8 listków żelatyny
4 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
6 łyżek syropu z agawy
2 łyżeczki ekstraktu ze stewii
Syrop kakaowy
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki wody
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka stewii
Przygotowanie
Orzechy nerkowca namoczyć w chłodnej wodzie przez minimum 30 minut.
Przygotować spód sernika: migdały zmielić w blenderze wraz z nasionami chia i kakao.
Dodać olej kokosowy, syrop z agawy i wymieszać.
Spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na spód sernika przełożyć do formy i dognieść palcami do dna.
Piec około 5-10 minut w 180 C. Następnie wyjąć i ostudzić.
Przygotować nadzienie: namoczone orzechy nerkowca drobno zmielić w blenderze. Mleko kokosowe wlać do garnka i gotować na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje, a następnie zdjąć z ognia. Dodać zmielone orzechy nerkowca, ekstrakt z wanilii, syrop z agawy, ekstrakt ze stewii, kakao i dokładnie wymieszać najlepiej mikserem.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dodać do garnka z nadzieniem. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Zawartość garnka z nadzieniem przelać do okrągłej formy z upieczonym wcześniej spodem.
Przygotować syrop kakaowy: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao, syrop z agawy i ekstrakt ze stewii, wymieszać.
Syrop wylewać partiami na wierzch płynnego jeszcze sernika i rozprowadzić łyżką aby uzyskać ciekawą teksturę.
Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 150 g Kalorie: 480 kcal Tłuszcze: 40 g Węglowodany: 25 g Błonnik: 2,22,2 g Białko: 10,1 g
3 . 2.2807
Źródło:http://missberry.pl/paleo-sernik-kakaowy