Wykonanie
Znowu dieta
Paleo . I coś serniko-podobnego, jeśli nie w smaku to przynajmniej w formieCiasto na zimno z
mleka kokosowego i
orzechów nerkowca na pysznym spodzie ze zmielonych
migdałów i nasion Chia . Bardzo ciekawy wynalazekPamiętajcie żeby spróbować nadzienia gdy jest jeszcze płynne i zdecydować czy jest wystarczająco słodkie, jeśli nie, dosłodzić je ekstraktem ze
stewii .
Stewia jest naturalnym słodzikiem, który ma
zero kalorii i nie ma zawiera w sobie tyle chemii, co różnego rodzaju słodziki w tabletkach. Dużo osób narzeka na jej smak, który jest zupełnie inny niż
białego cukru, ale z doświadczenia muszę powiedzieć, że da się do niej przyzwyczaić .
Stewii używam codziennie do
herbaty jak i do wszystkich moich wypieków i deserów, najczęściej w połączeniu z
syropem z agawy.W słodzeniu
stewią najważniejsze jest żeby nie przesadzić i nie dodać jej za dużo . Ma wtedy bardzo intensywny, gorzki wręcz smak. Zachęcam spróbować przekonać się do ekstraktu ze
stewii, na początku może w bardzo małych ilościach, później w coraz większych. Warto 😉

Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 12 godzinyCzas gotowania: 1 godzinaW
sumie: 13 godzinyPorcje: 12SkładnikiSpód100 g
migdałów30 g nasion Chia2 łyżki
kakao5 łyżek płynnego
oleju kokosowego1 łyżka
syropu z agawyNadzienie250 g
orzechów nerkowca3 puszki
mleka kokosowego8 listków
żelatyny4 łyżki
kakao1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii6 łyżek
syropu z agawy2 łyżeczki ekstraktu ze
stewiiSyrop kakaowy2 łyżki
kakao2 łyżki
oleju kokosowego2 łyżki
wody1 łyżka
syropu z agawy1 łyżeczka
stewiiPrzygotowanie
Orzechy nerkowca namoczyć w chłodnej wodzie przez minimum 30 minut.Przygotować spód sernika:
migdały zmielić w blenderze wraz z nasionami chia i
kakao.Dodać
olej kokosowy,
syrop z agawy i wymieszać.Spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na spód sernika przełożyć do formy i dognieść palcami do dna.Piec około 5-10 minut w 180 C. Następnie wyjąć i ostudzić.Przygotować nadzienie: namoczone
orzechy nerkowca drobno zmielić w blenderze.
Mleko kokosowe wlać do garnka i gotować na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje, a następnie zdjąć z ognia. Dodać zmielone
orzechy nerkowca, ekstrakt z
wanilii,
syrop z agawy, ekstrakt ze
stewii,
kakao i dokładnie wymieszać najlepiej mikserem.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dodać do garnka z nadzieniem. Wymieszać do rozpuszczenia
żelatyny.Zawartość garnka z nadzieniem przelać do okrągłej formy z upieczonym wcześniej
spodem.Przygotować
syrop kakaowy: w rondelku rozpuścić
olej kokosowy, dodać
kakao,
syrop z agawy i ekstrakt ze
stewii, wymieszać.
Syrop wylewać partiami na wierzch płynnego jeszcze sernika i rozprowadzić łyżką aby uzyskać ciekawą teksturę.Odstawić do lodówki na około 12 godzin.Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 150 g Kalorie: 480 kcal Tłuszcze: 40 g Węglowodany: 25 g Błonnik: 2,22,2 g
Białko: 10,1 g3 . 2.2807