ßßß
Składniki:(na ok. 4 porcje)2 szklanki mąki2 jajka1 i 1/2 szklanki mleka75 g. rozpuszczonego masła3 łyzeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki cukru pudruszczypta soliKrem waniliowy(wszystkie poniższe składniki mieszamy do połączenia składników)250 g. serka homogenizowanego waniliowego100 g. jogirtu naturalnego1 łyżeczka cukru pudruDo dekoracji: ulubione owoce
Etapy przygotowania:1. Roztapiamy masło.2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, proszek do pieczenia, cukier puder sól i żółtka (białka ubijamy na pianę w oddzielnym naczyniu i dodajemy pod koniec do reszty składników). Na końcu wlewamy roztopione masło.3. Ciasto smarzymy na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Formułujemy małe placuszki. Delikatnie przewracamy na drugą stronę, kiedy już się zarumienią.4. Upieczone pancakes układamy jeden na drugim, polewamy kremem i posypujemy owocami.




Smacznego !!