ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z kremem czekoladowym i orzechami

Ciasteczka z kremem czekoladowym i orzechami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(ok. 15 ciasteczek)
Ciasto:
250 g. mąki pszennej
150 g. masła
3 łyżki cukru
2 żółtka + 1 białko
łyżka śmietany 18%
1 łyżka kakao
100 g. orzechów (ja użyłam arachidowych)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
1 opakowanie budyniu czekoladowego
100g. gorzkiej czekolady
50 g. masła
Etapy przygotowania :
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, cukier, żółtka oraz śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na połowę. Do jedenej połowy dodajemy kakao i wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
2. Ciasto jasne i ciemne wałkujemy na prostokątyjednakowej wielkości (grubośc ok. 0,75 cm). Jasne prostokąt smarujemy białkiem, wciskamy w ciasto pokrojone orzechy i na sam wierzch kładziemy prostokąt z ciasta ciemnego przenosząc go na wałku. Całośc delikatnie dogniatamy tak aby ciasta się zlepiły. Ciasto kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.
3. Gotujemy budyń zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Czekoladę rozpuszczamy z jedną łyżką wody. Ggy wszystko wystygnie miksujemy budyń dodając stopniowo rozpuszczoną czekoladę i miękkie masło. Na ciasteczka wykładamy krem, posypujemy orzchami i gotowe.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/ciasteczka-z-kremem-czekoladowym-i-orzechami