ßßß
Składniki:(ok. 15 ciasteczek)Ciasto:250 g. mąki pszennej150 g. masła3 łyżki cukru2 żółtka + 1 białkołyżka śmietany 18%1 łyżka kakao100 g. orzechów (ja użyłam arachidowych)1/2 łyżeczki sody oczyszczonejKrem:1 opakowanie budyniu czekoladowego100g. gorzkiej czekolady50 g. masła
Etapy przygotowania :1. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, cukier, żółtka oraz śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na połowę. Do jedenej połowy dodajemy kakao i wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.2. Ciasto jasne i ciemne wałkujemy na prostokątyjednakowej wielkości (grubośc ok. 0,75 cm). Jasne prostokąt smarujemy białkiem, wciskamy w ciasto pokrojone orzechy i na sam wierzch kładziemy prostokąt z ciasta ciemnego przenosząc go na wałku. Całośc delikatnie dogniatamy tak aby ciasta się zlepiły. Ciasto kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.3. Gotujemy budyń zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Czekoladę rozpuszczamy z jedną łyżką wody. Ggy wszystko wystygnie miksujemy budyń dodając stopniowo rozpuszczoną czekoladę i miękkie masło. Na ciasteczka wykładamy krem, posypujemy orzchami i gotowe.



Smacznego !!