Wykonanie

Sernik
bananowy o delikatnym, jednocześnie odurzającym smaku
bananów podkręcony
limonką zachwyci wszystkich wielbicieli
bananów. Gładki, kremowy, jedwabiście doskonały i równy jak stół. Smak
wiórków kokosowych w spodzie sernika i
białej czekolady z polewy idealnie harmonizuje z banananową masą
serową. Tak jak sernik, pracy przy nim niewiele, a efekt zachwycający.
Banany jednak, nawet potraktowane
sokiem z cytryny lub
limonki nadają sernikowi lekko kremowy kolor, choć użyłam
bananów w
słonecznym kolorze. Nie zachęcam zatem do wykorzystania przejrzałych, całkiem nieatrakcyjnych
bananów, ponieważ sernik nabierze ciemnej, burej nieapetycznej barwy. Przed pieczeniem upewnij się, że
serek ma temperaturę pokojową, dopiero wtedy zacznij go miksować. Jeśli na starcie będzie zbyt zimny, nigdy - nawet jeśli będziesz ucierać jak szalona - sernik nie osiągnie cudownej kremowej konsystencji. Za wysoka temperatura pieczenia spowoduje, że sernik popęka.Składniki na spód sernika :6 sucharków pełnoziarnistych

50 g
masła3 łyżki
wiórków kokosowychSkładniki na masę
serową :500 g
twarogu 3 x mielonego200 g
serka kremowego 20% tłuszczu3
jajka180-200 g
ksylitolu lub
cukru3 dojrzałe bananaysok z 1-2
limonki1
budyń waniliowyDodatkowo :80 g
białej czekolady40 ml
śmietany kremówki
Wykonanie:sucharki z
masłem i wiórkami kokosowymi umieścić w kielichowym blenderze i zmielić do konsystencji "mokrego piasku" . Wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy uprzednio posmarować
masłem.Umieścić w lodówce do stężenia na czas przygotowywania masy serowej
banany obrać, pokroić, obwicie skropić
sokiem z limonki i zblendować na gładkie puree
ser zmiksować z
cukrem,
budyniem i
bananami. Do masy serowej wbijać po jednym
jajku i miksować krótko, tylko do połączenia składnikówmasę
serową przelać do tortownicypiec przez pierwsze 15 minut w 175` C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120`C i piec jeszcze 1 godzinę. Do pieczenia na dnie piekarnika ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione szklanką gorącej
wodystudzić początkowo w uchylonym piekarniku, następnie na kratceschłodzić przez całą noc w lodówceprzed podaniem polać przygotowaną polewą z
białej czekolady.ŻYCZĘ SMACZNEGO !