Wykonanie
Ulubione ciasto mojego syna Kacpra :)
Herbatniki, masa
serowo-śmietanowa z
brzoskwiniami, krem budyniowy i prażone
wiórki kokosowe....pyyychaSkładniki:
Herbatniki ( w moim przypadku rich tea fingers) 250gMasa
serowo-śmietanowa:500 ml
śmietanki kremówkipuszka
brzoskwińżelatyna 3-4 łyżki500 g
twarogu mielonego ( ja dodaję
serki typu Philadelphia)8 łyżek
cukruKrem budyniowy500ml
mleka1
budyń waniliowy1 łyżka
mąki pszennej0.5 szklanki
cukru250g
masłaWiórki kokosowe:150g
wiórków kokosowychpół kostki
masła1 łyżka
cukruPrzygotowanie:
Herbatniki układamy na spodzie blaszki.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej
wody i studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i ostudzoną
żelatynę, całość dokładnie mieszamy.
Brzoskiwnie kroimy w kostkę i dodajemy do masy, mieszamy.Na
herbatniki wykładamy masę
serowo-
śmietanową. Na to kładziemy kolejną warstwę
herbatników.Z 500ml
mleka odlewamy ok pół szklanki, do reszty dodajemy
cukier i zagotowujemy. Do pół szklanki
mleka wsypujemy
mąkę pszenną i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy proszek budyniowy, mieszamy. Całość wlewamy do gotującego
mleka. Dokładnie mieszamy aż
budyń będzie gęsty.Studzimy
Masło ucieramy na puch, zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy do niego po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem budyniowy nakładamy na warstwę
herbatników.Pół kostki
masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy łyżkę
cukru i
wiórki kokosowe. Przyrumieniamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia aby nie rozpuściły masy budyniowej. Posypujemy nimi ciasto.Smacznego :)