Wykonanie

Super zdrowe
awocado i uniwersalny
tuńczyk to składniki dzisiejszej pasty kanapkowej.
Tuńczyka jedzmy raczej okazjonalnie ze względu na obecność rtęci, choć ponoć "zapuszkowany" ma jej dużo mniej niż świeży.
Awocado to już samo zdrowie. To najkaloryczniejszy
owoc, zawiera spore ilości tłuszczu, ale z dużą ilością kwasów oleinowych, które chronią
serce i obniżają cholesterol. Jeden średni
owoc to 41 g tłuszczu i 430 kcal. Można nim smarować
pieczywo, a będzie tak samo smaczne jak z
masłem, ale dużo, dużo zdrowiej. Dzięki obecności tłuszczu cenne składniki są lepiej przyswajalne, a ma ich całkiem sporo. Witaminy C, E, A, K i z grupy B, magnez, wapń, fosfor, miedź i znaczne ilości potasu (dużo więcej niż
banany). Ogrom antyoksydantów: luteina, zeaksantyna, likopen, czyni z
awokado "superfood".Pasta jest banalnie prosta do wykonania, a połączenie suchego
tuńczyka z maślanym, tłustym
awocado smakuje rewelacyjnie. Jednolitą konsystencję pasty doskonale przełamują ziarenka chrupiącego
czerwonego pieprzu. Polecam!

Składniki:1 puszka
tuńczyka w sosie własnym1
awocadoczerwony pieprzsólsok z cytryny lub
limonkiszczypiorekWykonanie:
tuńczyka odsączyć z zalewy
awocado przeciąć wzdłuż na pół, przekręcić i usunąć pestkę. Miąższ przełożyć do miseczki i natychmiast skropić
sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Wymieszać z
tuńczykiem przy pomocy wiedelca lub najlepiej blenderemdoprawić
solą do smaku. Podawać z posiekanym
szczypiorkiem i
czerwonym pieprzemSMACZNEGO !