ßßß Cookit - przepis na Pikantna pasta kanapkowa z awokado i tuńczyka

Pikantna pasta kanapkowa z awokado i tuńczyka

nazwa

Wykonanie

Wakacyjny wrześniowy urlop już za mną więc powoli wracam do jesiennej warszawskiej rzeczywistości. Aby nie popaść w smutny nastrój zaczęłam weekend wczorajszą wieczorną zumbą, a dzisiejszy dzień rozpoczęłam od klusków lanych na mące kukurydzianej. Niby proste sprawy, a dodają troszkę radości. Kontynuując miło dzień, na kolację przygotowałam bardzo prostą w przygotowaniu pastę kanapkową z awokado i tuńczyka, o której usłyszałam od znajomej z pracy. Nie ukrywam, że porcja, jaką przygotowałam wystarczyła na jakieś 5 minut, trzeba przyznać, że smak mnie zaskoczył pozytywnie i może to być ciekawa alternatywa dla osób, które powinny jeść awokado, a nie mogą przekonać się do typowego dla niego mdłego smaku.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
Szczypta soli himalajskiej, szczypta harrisy
Przygotowanie :
Awokado obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i blendowałam razem z tuńczykiem i pozostałymi składnikami, aż do uzyskania gładkiej masy. U mnie pikantności dodała harrisa, którą przywiozłam z Maroko, ale można użyć też pieprzu cayenne. Jeżeli używacie tuńczyka w oleju, to pomińcie w paście oliwę z oliwek.
Do pasty idealnie pasuje świeży pomidor, polecam i życzę smacznego :)
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2015/09/pikantna-pasta-kanapkowa-z-awokado-i.html