ßßß
Składniki:1 torebka kaszy jęczmiennej (100 gram)0,5 dojrzałego awokado1 puszka tuńczyka w sosie własnym2 pomidory malinowe2 garście ruccoli1 opakowanie małego jogurtu naturalnego1 łyżka oliwy1 łyżka soku z cytrynySól czosnkowa, pieprz kolorowy, zioła dalmatyńskiePrzygotowanie:Przygotowanie warto zacząć od wstawienia wody na kaszę jęczmienną oraz od sosu, tak by przeszedł przyprawami. Ja ułatwiłam sobie sprawę gotując kaszę rano przed pójściem do pracy. Teraz mogłam zająć się pozostałymi rzeczami. Jogurt wymieszałam z oliwą i sokiem z cytryny. Dodałam trochę soli i ziół dalmatyńskich i włożyłam sos do lodówki na około godzinę. Awokado pokroiłam na małe paseczki, a pomidory na ćwiartki. Umytą ruccolę połączyłam ze wszystkimi składnikami, przyprawiłam jeszcze lekko solą, pieprzem kolorowym i ziołami, a wierzch polałam przygotowanym wcześniej sosem jogurtowym. Do sałatki polecam grzanki z ciemnego pieczywa.