ßßß Cookit - przepis na Kotlety z selera w panierce z pestek z dynii

Kotlety z selera w panierce z pestek z dynii

nazwa

Wykonanie

Kotlety z selera jak wszystkie warzywne kotleciki są nie tylko bardzo zdrowe, ale naprawdę smaczne. Pestki dyni nie tylko wzbogacają je smakowo, ale są dodatkowym atutem zdrowotnym. Świetny dodatek obiadowy, nie tylko dla wegeterian. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam!
Składniki:
1/2 selera
4 łyżki pestek z dynii
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki masła ghee
Wykonanie:
seler obrać, pokroić w 1-cm plastry. Obgotować w osolonej wodzie 6 minut. Odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku
pestki dynii drobno posiekać i wymieszać z bułką tartą. W drugiej miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Posolić i popieprzyć. Do trzeciej miseczki wsypać mąkę
kolejne kawałki selera obtaczać w mące, nadmiar strzepnąć. Następnie w rozmąconym jajku, na końcu w panierce z pestek dynii i bułki tartej
rozgrzać na patelni masło i smażyć kotleciki z selera na średnim ogniu z obu stron na złoty brąz. Odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu
podawać z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/04/kotlety-z-selera-w-panierce-z-pestek-z.html