Wykonanie

Orkiszowy
chleb na
piwie, tym razem
drożdżowy, chyba najlepszy ze wszystkich
drożdżowych jakie upiekłam. W pierwszym dniu po upieczeniu zachwycający, pyszny, z niesamowicie chrupiącą skórką. Trudno mu się oprzeć. Pieczenie
chlebka to sama przyjemność. Bardzo prosty do przygotowania, ciasto mieszałam przy pomocy ręcznego robota, no i ten cudny zapach wydobywający się z piekarnika.

Składniki na 1 bochenek:2,5 szklanki
mąki orkiszowej jasnej1/2 szklanki
otrąb żytnich2 łyżeczki suchych
drożdży2 płaskie łyżeczki
soli400 ml
piwa ciemnego3 łyżki
olejutłuszcz i
mąka do formy
siemię lniane do posypaniaWykonanie:wymieszać
mąkę,
otręby,
drożdże i
sól. Osobno wymieszać
piwo z
olejem, ewentualnie podgrzać, powinno być wyczuwalnie ciepłe, ale nie gorącepłyn wlać do miski z
mąką, wymieszać i wyrobić przez 10 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięciazagnieść ponownie i przełożyć do foremki, natłuszczonej i wysypanej
mąką. Zostawić do ponownego wyrośnięciawyrośnięty chlebek posmarować z wierzchu
wodą, posypać
siemieniem lnianym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C na 45 minutstudzić na kratceSMACZNEGO !Uwagi: Jak najlepiej sprawdzić, czy ciasto dobrze wyrosło? Powinno przede wszystkim podwoić objętość. Jeśli nie potrafimy tego ocenić na "oko", trzeba wbić w ciasto kciuk - jeśli dołek pozostanie, można piec, jeśli się zapełni - trzeba jeszcze poczekać.źródło: "Moje gotowanie" 2/2015