Wykonanie
Jeden z bardziej udanych eksperymentów :)Pyszny
chleb z gotowanym ziarnem orkiszu. Chrupiąca skórka, mięciutki i środek A zapach? Domownicy czekają niecierpliwie aż wystygnie...Spróbujcie sami...

składniki:200 g ugotowanego ziarna orkiszu30 g
drożdży280 g
maślanki (dobrze ukwaszonej)200 g
mąki orkiszowej200 g
mąki pszennej70 g
ziarna słonecznika30 g
otrębów żytnich50 g
siemienia lnianego1 łyżeczka
czarnuszki10 g
soli50 g
olejudo posypania
ziarna słoneczkikawykonanie przy pomocy Thermomixa:W naczyniu umieścić ugotowane ziarno orkiszu, dodać
drożdże i
maślankę; podgrzewać 2 min. / 37*C / obr. 1Dodać resztę składników, wyrobić ciasto 4 min. / Interwał.Ciasto zostawić w naczyniu aż "wyjrzy" przez otwór w pokrywie, wtedy wyrobić ponownie 1 min / Interwał.Przełożyć do blaszki wysmarowanej
masłem lub wyłożonej pergaminem. Mokrą ręką wygładzić powierzchnię, posypać
słonecznikiem.Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.Piekarnik nagrzać do temp. 170*C, piec 35-40 minut (do suchego patyczka)Wyjąć na kratkę i ostudzić.

Smacznego!