Wykonanie

Pieczeń z
łopatki przygotowana w nieco świątecznej odsłonie. Niezwykle aromatyczna dzięki
przyprawom.
Goździki,
cynamon,
imbir,
miód,
białe wino i
suszone morele nadają pieczeni cudownego smaku i aromatu. Wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania, a dużo zdrowsza niż
mięsa smażone. Na pieczeń najlepiej wybrać dużą porcję
mięsa. Będzie wyśmienite zarówno jako danie obiadowe, jak i domowa
wędlina. Nie wymaga wiele pracy, a prezentuje się atrakcyjnie. By
mięso było kruche i soczyste najlepiej je wcześniej zamarynować i nie trzymać w piekarniku dłużej niż podaje przepis. Inna opcja to pieczenie w rękawie, wstawiasz
mięso do piekarnika i wyjmujesz gotowy obiad (instrukcję pieczenia w rękawie znajdziesz tutaj). Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej".Składniki:

około 2 kg
łopatki ze skórą20 dkg
suszonych moreli6-8
goździków1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1+1 łyżka
musztardy2 łyżki
miodu1 łyżka drobno posiekanego
imbirupieprz,
sól200 ml
białego wina200 ml
bulionu warzywnegoWykonanie:
mięso umyć, osuszyć, skórę naciąć w kratkę. Natrzeć
solą,
pieprzem,
musztardą, naszpikować
goździkami. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki do marynowaniaułożyć skórą do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250`C, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C . Wymieszać
miód,
musztardę,
imbir i
cynamon. Połowę mieszaniny odłożyć, resztę wymieszć z
bulionem oraz
winem i połową płynu podlać
mięso. Po godzinie
mięso odwrócić skórką na wierzch, dodać umyte
morele i podlać resztą
bulionu z
winem i
przyprawami.
Mięso piec jeszcze godzinę, podlewając od czasu do czasu sosem. Odparowany sos uzupełnić
wodą.upieczone
mięso kroić dopiero po kilku minutach. Sos można przetrzeć przez sito lub zblendować. Nie przecierałam, podałam
mięso z całymi
morelamiŻYCZĘ SMACZNEGO!