ßßß Cookit - przepis na Batoniki z amarantusem

Batoniki z amarantusem

nazwa

Wykonanie

Batonik pełen ziaren - smaczna, pożywna i niezwykle zdrowa przekąska. Przepis banalny, ale gdy wziąć pod uwagę wartości odżywcze składników batonika przepis niezwykły. Największym objętościowo składnikiem jest poping z amaranutusa. W składzie nasion amarantusa znajdziesz sporo błonnika, antyoksydanty - w tym wyjątkowo cenny skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania) żelazo, miedź, fosfor i witaminy ( E i B). Lista składników batoników od razu mnie oczarowała, ale dość długo jednak czekał w kolejce. Wzorowałam się na tym przepisie, podmieniłam jedynie składniki których akurat nie miałam na stanie.
Składniki na blaszkę 24x34 cm:
120 g popingu z amarantusa
80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody
50 g orzechów nerkowca
50 g orzechów włoskich
50 g słonecznika
50 g orzeszków ziemnych- solonych
50 g płatków owsianych górskich
50 g rodzynek
50 g żurawiny
2 łyżki siemienia lnianego
120 g Apfeldicksaft
3/4 szklanki wody
Wykonanie:
2 łyżki siemienia lnianego zalać 4 łyżkami goracej wody i odstawić na 30 minut
składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką
foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć masę lekko uciskając wilgotną łyżką
piec 30 minut w 170`C
po ostudzeniu pokroić
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/02/batoniki-z-amarantusa.html