Wykonanie

Batonik pełen ziaren - smaczna, pożywna i niezwykle zdrowa przekąska. Przepis banalny, ale gdy wziąć pod uwagę wartości odżywcze składników batonika przepis niezwykły. Największym objętościowo składnikiem jest poping z
amaranutusa. W składzie nasion
amarantusa znajdziesz sporo błonnika, antyoksydanty - w tym wyjątkowo cenny skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w
mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania) żelazo, miedź, fosfor i witaminy ( E i B). Lista składników batoników od razu mnie oczarowała, ale dość długo jednak czekał w kolejce. Wzorowałam się na tym przepisie, podmieniłam jedynie składniki których akurat nie miałam na stanie.


Składniki na blaszkę 24x34 cm:120 g popingu z
amarantusa80 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1/2 łyżeczki
sody50 g
orzechów nerkowca50 g
orzechów włoskich50 g
słonecznika50 g
orzeszków ziemnych- solonych50 g
płatków owsianych górskich50 g
rodzynek50 g
żurawiny2 łyżki
siemienia lnianego120 g Apfeldicksaft3/4 szklanki
wodyWykonanie:2 łyżki
siemienia lnianego zalać 4 łyżkami goracej
wody i odstawić na 30 minutskładniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżkąforemkę wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć masę lekko uciskając wilgotną łyżkąpiec 30 minut w 170`Cpo ostudzeniu pokroićŻYCZĘ SMACZNEGO!