Wykonanie

Idealna szarlotka dla tych, którzy unikają
cukru, bo chcą się zdrowo odżywiać lub z innych powodów musieli wykluczyć ze swej diety
cukier, a nie chcą pozbawiać się przyjemności jedzenia
słodyczy. Tak jak w serniku, który z
ksylitolem smakował wyśmienicie, dziś kolej na kruche ciasto z tym najsmaczniejszym zamiennikiem
cukru. Kruche ciasto upieczone z dodatkiem
ksylitolu idealnie zachowuje chrupiącą strukturę i absolutnie nie zmienia jego smaku. Jedyna uwaga co do intensywności słodkiego smaku. Stosunek 1:1, który jest zalecany nie wydaje mi się całkowicie zgodny z prawdą, moim zdaniem
ksylitol jest jednak odrobinę mniej słodki.Zapraszam na pyszną szarlotkę, mocno
owocową i podwójnie chrupiącą, bo z dodatkiem
orzechów włoskich i
żurawiny. Górę ciasta posypałam
cukrem pudrem z
ksylitolu, po prostu zmieliłam
ksylitol w młynku do
kawy.Składniki na spód:

170 g
mąki orkiszowej jasnej 630100 g
mąki ziemniaczanej60 g
ksylitolu lub
cukru125 g zimnego
masła1
jajko L1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkladniki na nałożenie:90 dkg
jabłek2- 3 łyżki
ksylitolu1
budyń waniliowy + 3/4 szklanki
wody2 garście
żurawinygarść
orzechów włoskich+2 łyżki
ksylitoluWykonanie:składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. 2/3 uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut, resztę do zamrażarki
jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, natępnie pociąć w plasterki. W rondlu
jabłka zasypać
ksylitolem i podprażyć około 5 minut, aż puszczą maksymalą ilość soku.
Budyń wymieszać w 3/4 szklanki zimnej
wody i cały czas mieszając wlewać do masy
jabłkowej, aż całkowicie zgęstnieje. Odstawić do wystudzeniapiekarnik nastawić na 190`C. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a obręcz wysmarować
masłem2/3 ciasta rozwałkować przez folię na wielkość kilka centymetrów większą niż przekrój formy. Wyłożyć
ciastem dno foremki i uformować dookoła rant z ciasta. Wyłożyć przestudzoną masę
jabłkową, a na górę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarkipiec w 190`C 50-60 minut do zrumienienia w młynku do
kawy zmielić 2 łyżki
ksylitolu na
cukier puder. Przed podaniem posypać wystudzone ciasto
cukrem pudremŻYCZĘ SMACZNEGO!