Wykonanie

Zima to doskonały
pora, by wzmocnić organizm kiszonkami. Najczęściej kisimy
buraki na barszczyk, warto jednak część zakwasu przeznaczyć do wypicia na surowo. Sok z kiszonych
buraków szybko przywróci chęć do życia i dobre samopoczucie. Szklanka soku dziennie potrafi tak naprawdę zdziałać cuda, bo to prawadziwa skarbnica witamin, makro- i mikroelemenów (więcej przeczytasz tutaj), do tego niepowtarzalny smak, co nie jest bez znaczenia. Ma silne właściwości oczyszczające, wydala kwas moczowy z organizmu, wspomaga pracę wątroby i nerek. Uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie
krwi, wzmocni krew podwyższając poziom hemoglobiny. Efekty picia soku z kiszonych
buraków przejdą Wasze najśmielsze oczekiwania. Warto przeprowadzić tygodniowa kurację, a może nawet przed i po kuracji zrobić porównawcze badania
krwi.To jednak nie wszystkio. W procesie fermentacji uczestniczą bowiem bakterie probiotyczne. Szczepy tych niezwykle pożytecznych dla człowieka drobnoustrojów korzystnie wpływają na
florę bakteryjną jelit, usuwają toksyny i chronią przed grzybicami. Dzięki temu mają ogromne znaczenie dla odporności organizmu i ułatwiają mu walkę z infekcjami.Biorąc pod uwagę niską cenę i dostępność
buraka, możemy w łatwy, bardzo smaczny i dosłownie za przysłowiowy "psi grosz" wspomóc własne zdrowie.
Burak ćwikłowy musi być w dobrym gatunku, czyli
mieć cienką skórkę, a w przekroju
mieć jednolity, ciemnoczerwony miąższ. Im ciemniejszy, tym bogatszy w prozdrowtne anocyjany. Marmurkowa struktura wpływa niekorzytnie na jakość
buraka i świadczy o nadmiarze celulozy. Najsmaczniejsze są
buraki o średnicy około 10 cm. Jak wszystkie warzywa korzeniowe im są większe, tym prawdopodobnie bardziej naszpikowane nawozami chemicznymi. Dlatego najlepiej wybierać
buraki z upraw ekologicznych, gdyż
buraki tak jak
marchew z upraw konwencjonalnych łatwo kumulują azotyny.
Napój z kiszonych
buraków jest zdatny do picia i bardzo smaczny rozcieńczony jedynie
wodą mineralną. Proporcje dodatku
wody zależą od intensywności ukiszonego barszczyku, dlatego najlepiej dobrać je według własnych preferencji
smakowych. Najczęściej dopełniam 1/3 objętości
wody. Świetnie komponuje się
smakowo nie tylko z
pomarańczą, ale także z
jabłkiem lub
ananasem. Wystarczy zmiksować
jabłko lub
ananasa w kielichu blendera i uzupełnić
sokiem z kiszonych
buraczków, by otrzymać pyszny, pożywny koktajl.
Napój z kiszonych
buraków i
pomarańczy na 2 szklanki:200 ml soku z kiszonych
buraków (przepis znajdziesz tutaj)sok z 1
pomarańczywoda mineralna1 łyżeczka soku z agawy-opcjonalnieWymieszać składniki i wypić. Najkrótsza kuracja powinna trwać co najmniej 1 tydzieńNa zdrowie!