Wykonanie
Sezon na wycieczki rowerowe i wiosenne piknikowanie uważam za rozpoczęty! Piękna pogoda zachęca bowiem do wypadów za miasto, nad rzekę lub chociażby do parku. To naprawdę wspaniały pomysł, aby spędzić swój wolny czas z najbliższymi nam osobami. Dlatego jeśli jeszcze w tym roku nie piknikowaliście to nadróbcie to jak najprędzej! Wybierając się na piknik, nie zapomnijcie o przekąskach i napojach. W końcu, jak powszechnie wiadomo: świeże powietrze i słońce pobudzają apetyt, a także pragnienie! Jako przekąski idealnie sprawdzą się
owoce:
banany,
jabłka,
mandarynki, a także domowe rogaliki z
marmoladą, kruche
ciasteczka, czy też owsiane batoniki.
Pole do manewru w tej kwestii jest naprawdę spore! A co do picia? Lemoniada! Domowa oczywiście. Poniżej pokażę Wam przepis na lemoniadę, której sama miałam przyjemność próbować na pikniku w ubiegłą niedzielę. Lemoniadę przygotowała moja przyjaciółka Ewa i muszę przyznać, że wyszło jej to naprawdę wyśmienicie! Lemoniada w wersji pomarańczowej, nie za słodka, orzeźwiająca, delikatnie gazowana. Najlepsza!






Przepis (700ml lemoniady):2 duże
pomarańcze2 łyżki
cukru trzcinowego*200ml
wody mineralnej gazowanej500ml
wody mineralnej niegazowanej*jeśli wolicie słodsze
napoje to polecam podwoić ilość
cukruPomarańcze sparzyć, wycisnąć z nich sok (jeśli chcemy, aby w naszej lemoniadzie były cząstki
pomarańczy, najlepiej zrobić to ręcznie; poza tym - uważać należy na pestki, ich trzeba się pozbyć!). Sok z
pomarańczy wymieszać z
cukrem trzcinowym. Dolać
wodę mineralną. Całość przelać do butelki. Schłodzić w lodówce.