ßßß Cookit - przepis na Tatar śledziowy

Tatar śledziowy

nazwa

Wykonanie

Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut. Można użyć śledzi z zalewy octowej, z oleju lub solonych. Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć. Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewelacyjnie. Przekonajcie się sami.
Składniki na 4 porcje:
3 filety śledziowe
1 cebula
1 łyżka soku z cytryny+do skropienia jabłek
szczypta soli i cukru pudru
1 niewielki twardy ogórek kiszony
4-5 marynowanych grzybków
1 małe jabłko
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz z młynka
1 surowe żółtko - opcjonalnie (nie dałam)
Wykonanie:
obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać szczyptą soli i cukru pudru, skropić sokiem z cytryny
wymoczone, umyte filety śledziowe osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać pieprzem, dodać surowe żółtko
ogórka i grzybki marynowane drobno pokroić. Połączyć wszystkie składniki, polać oliwą, bardzo dokładnie wymieszać
jabłko pokroić w cienkie plasterki i gałkownicą do lodów układać na plasterkach jabłka porcje tatara śledziowego
podawać schłodzone
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/12/tatar-sledziowy.html