Wykonanie

Zamiast
wędliny proponuję prostą i pyszną pastę
pieczarkową. Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku, a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie jest całkowicie wolna od konserwantów, wypełniaczy i polepszaczy smaku. Nie zawiera również nadmiaru
soli. Zapach smażonych
pieczarek zapowiada niezłą ucztę. Wielbiciele
grzybowych smaków bedą zachwyceni.Składniki:

300 - 400 g
pieczarek2 ząbki
czosnku5 łyżek
oliwy,
oleju5 g suszonyh podgrzybków lub
prawdziwków2 łyżeczki suszonego
majerankusól,
pieprzodrobina
soku z cytryny1 łyżka creme fraiche1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy-opcjonalnie1 łyżka posiekanej zielonej
pietruszkiWykonanie:papierowym ręcznikiem oczyścić
pieczarki i pociąć w 0,3 mm plasterki. Obrać 2 ząbki
czosnku i pokroić również w plasterki. Rozgrzać na dużej patelni 5 łyżek
oleju i na mocnym ogniu podsmażyć
pieczarki z
czosnkiem około 5-7 minut do lekkiego zrumienienia
suszone prawdziwki zmielić bardzo drobno na mączkędo podsmażonych
pieczarek dodać
przyprawy, creme fraiche,
masło, zmielone
grzybki i zmiksować przy pomocy blenderapastę
pieczarkową podawać schłodzoną i posypaną drobno posiekaną zieloną
pietruszką z domowym, chrupiacym
pieczywemUwagi: świetnie smakuje podana na plasterkach przypieczonej
bagietki w piekarnikuźródło: Essen&Trinken für jedenTag Heft 6/2014