ßßß Cookit - przepis na Matcha - potęga natury. Parzenie herbaty Matcha

Matcha - potęga natury. Parzenie herbaty Matcha

nazwa

Składniki

Wykonanie

Matcha uważana jest za jeden z najwspanialszych, najzdrowszych napojów znanych człowiekowi. Ta niezwykła, najwyższej jakości herbata ma postać zielonego pudru o szmaragdowo - zielonym kolorze.
Matchę produkuje się z najwyższej jakościowo herbaty zbieranej wiosną. Herbaciane krzewy na 14 do 28 dni przed zbiorami przykrywa się trzcinowymi matami rozciągniętymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc w ten sposób młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Zacienienie wynosi 90%. Dzięki zacienieniu podwaja się ilość chlorofilu w herbacie, który zostaje przekształcony w katechiny.
Proces rozdrabniania herbaty odbywa się w specjalnych granitowych żarnach. O staranności z jaką mieli się herbatę świadczy to, że młynki mielą zaledwie 30 g herbaty na godzinę. Stąd pewnie zawrotna cena herbaty Matcha.
Pijąc matchę de facto spożywamy całe liście zielonej herbaty. Dlatego matcha oddaje 100% swojej mocy. Jeden kubek matchy to równowartość 10 kubków zwykłej zielonej herbaty.
Co niezwykłego znajdziesz w Matchy?
nadzwyczjną ilość antyoksydantów, nieporównywalną z żadnym innym produktem, które są silnymi przeciwutleniaczami - pogromcą chorób nowotworowych
bogata w katechiny i EGCG. Nie wszystkie przeciwutleniacze są identyczne. Zielona herbata zawiera konkretny typ antyoksydantów znanych jako katechiny. Jeden z nich to EGCG (Galusanepigallokatechiny). Matcha od tysięcy lat używana jest przez buddyjskich mnichów, aby uspokajać umysł i relaksować, a przy tym nie otępiać. To zawarty w herbacie aminokwas L-teanina uspokaja, pozwala się skoncentrować, nie wywołując przy tym ubocznych skutków jak np.kawa
wspomaga pamięć i koncentrację. Innym dodatkowym efektem L-teaniny jest produkcja dopaminy i serotoniny. Te dwa hormony wpływają na nasz nastrój
dodaje wigoru i odporności. Energia pochodząca z matchy jest zdrowa i czysta, a przypływ wigoru może trwać nawet 6 godzin
spala kalorie. Picie herbaty matcha przyspiesza metabolizm organizmu i pomaga spalać tłuszcz nawet 4-krotnie szybciej i to w naturalny sposób
oczyszcza ciało. Ogromna ilość chlorofilu zawartego w liściach matchy jest składnikiem oczyszczającym krew z toksyn i innych zanieczyszczeń
wzmacnia układ odpornościowy. Katechiny zawarte w herbacie mają właściwości aktywatorów wzmacniających ogólną odporność. Dodatkowo jedna filiżanka tej herbaty dostarcza znaczących ilości potasu, witaminy A i C, żelaza i wapnia
poprawia cholesterol. Badania wykazały, osoby regularnie pijące matchę posiadają niższy poziom złego cholesterolu LDL, a wyższy dobrego HDL
niesamowity smak. Herbata jest znakomita i ma niepowtarzalny smak. Nie trzeba dodawać do niej cukru, mleka, czy cytryny, ponieważ posiada ona naturalny smak, który Japończycy nazywają "umami", czyli "piąty smak". Niepowtarzalność smaku zawdzięcza unikalnym aminokwasom.
Choć japońskie zasady parzenia herbaty wymagaj wielu lat praktyki, to jednak przygotowanie jej w domu nie jest wcale skomplikowane.
W warunkach domowych wystarczy większa czarka lub miseczka i coś co pozwoli rozrobić herbaciany proszek w wodzie. Najlepiej sprawdzi się tutaj bambusowa miotełka, dzięki której uzyskamy kremową konsystencję napoju z charakterystyczną pianką na powierzchi.
Można tu jednak użyć elektrycznego lub ręcznego spieniacza do mleka, małej trzepaczki kuchennej lub w ostateczności zwykłej łyżeczki. Niezależnie od narzędzia, którym będziemy się posługiwać warto zielony proszek przesiać przez sitko przed zamieszaniem jej z wodą. Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar.
Do codziennego picia zaleca się przyjąć natępujące proporcje :
3 g herbaty - 1 płaska łyżeczka
150 - 200 ml wody o temperaturze 70-80`C
Wymieszać herbatę szybkimi ruchami, aż do rozpuszczenia proszku i pojawieniu się pianki. Napar wypijamy w całości.
Popularne jest także używanie herbaty Matcha do celów kulinarnych, przede wszystkim w cukiernictwie i do prodykcji lodów. Nadaje potrawom nie tylko charakterystycznego smaku, barwi je na piękny zielony kolor.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/11/matcha-potega-natury.html