Wykonanie
Matcha uważana jest za jeden z najwspanialszych, najzdrowszych
napojów znanych człowiekowi. Ta niezwykła, najwyższej jakości
herbata ma postać zielonego pudru o szmaragdowo - zielonym kolorze.Matchę produkuje się z najwyższej jakościowo
herbaty zbieranej wiosną. Herbaciane krzewy na 14 do 28 dni przed zbiorami przykrywa się trzcinowymi matami rozciągniętymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc w ten sposób
młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni
słonecznych. Zacienienie wynosi 90%. Dzięki zacienieniu podwaja się ilość chlorofilu w herbacie, który zostaje przekształcony w katechiny.Proces rozdrabniania
herbaty odbywa się w specjalnych granitowych żarnach. O staranności z jaką
mieli się
herbatę świadczy to, że młynki
mielą zaledwie 30 g
herbaty na godzinę. Stąd pewnie zawrotna cena
herbaty Matcha.Pijąc matchę de facto spożywamy całe liście zielonej
herbaty. Dlatego matcha oddaje 100% swojej mocy. Jeden kubek matchy to równowartość 10 kubków zwykłej zielonej
herbaty.Co niezwykłego znajdziesz w Matchy?
nadzwyczjną ilość antyoksydantów, nieporównywalną z żadnym innym produktem, które są
silnymi przeciwutleniaczami - pogromcą chorób nowotworowychbogata w katechiny i EGCG. Nie wszystkie przeciwutleniacze są identyczne. Zielona
herbata zawiera konkretny typ antyoksydantów znanych jako katechiny. Jeden z nich to EGCG (Galusanepigallokatechiny). Matcha od tysięcy lat używana jest przez buddyjskich mnichów, aby uspokajać umysł i relaksować, a przy tym nie otępiać. To zawarty w herbacie aminokwas L-teanina uspokaja, pozwala się skoncentrować, nie wywołując przy tym ubocznych skutków jak np.
kawawspomaga pamięć i koncentrację. Innym dodatkowym efektem L-teaniny jest produkcja dopaminy i serotoniny. Te dwa hormony wpływają na nasz nastrójdodaje wigoru i odporności. Energia pochodząca z matchy jest zdrowa i czysta, a przypływ wigoru może trwać nawet 6 godzinspala kalorie. Picie
herbaty matcha przyspiesza metabolizm organizmu i pomaga spalać tłuszcz nawet 4-krotnie szybciej i to w naturalny sposóboczyszcza ciało. Ogromna ilość chlorofilu zawartego w liściach matchy jest składnikiem oczyszczającym krew z toksyn i innych zanieczyszczeńwzmacnia układ odpornościowy. Katechiny zawarte w herbacie mają właściwości aktywatorów wzmacniających ogólną odporność. Dodatkowo jedna filiżanka tej
herbaty dostarcza znaczących ilości potasu, witaminy A i C, żelaza i wapniapoprawia cholesterol. Badania wykazały, osoby regularnie pijące matchę posiadają niższy poziom złego cholesterolu LDL, a wyższy dobrego HDLniesamowity smak.
Herbata jest znakomita i ma niepowtarzalny smak. Nie trzeba dodawać do niej
cukru,
mleka, czy
cytryny, ponieważ posiada ona naturalny smak, który Japończycy nazywają "umami", czyli "piąty smak". Niepowtarzalność smaku zawdzięcza unikalnym aminokwasom.Choć japońskie zasady parzenia
herbaty wymagaj wielu lat praktyki, to jednak przygotowanie jej w domu nie jest wcale skomplikowane.W warunkach domowych wystarczy większa czarka lub miseczka i coś co pozwoli rozrobić herbaciany proszek w wodzie. Najlepiej sprawdzi się tutaj bambusowa miotełka, dzięki której uzyskamy kremową konsystencję
napoju z charakterystyczną pianką na powierzchi.Można tu jednak użyć elektrycznego lub ręcznego spieniacza do
mleka, małej trzepaczki kuchennej lub w ostateczności zwykłej łyżeczki. Niezależnie od narzędzia, którym będziemy się posługiwać warto zielony proszek przesiać przez sitko przed zamieszaniem jej z
wodą. Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar.Do codziennego picia zaleca się przyjąć natępujące proporcje :3 g
herbaty - 1 płaska łyżeczka150 - 200 ml
wody o temperaturze 70-80`CWymieszać
herbatę szybkimi ruchami, aż do rozpuszczenia proszku i pojawieniu się pianki. Napar wypijamy w całości.Popularne jest także używanie
herbaty Matcha do celów kulinarnych, przede wszystkim w cukiernictwie i do prodykcji
lodów. Nadaje potrawom nie tylko charakterystycznego smaku, barwi je na piękny zielony kolor.