ßßß
Czas na trochę terorii. Wśród najpopularniejszych gatunków herbat wyróżniamy: czarną, zieloną, białą, czerwoną, Rooibos (napój produkowany z rośliny rooibos), Yerba Mate (południowoamerykański odpowiednik czarnej herbaty). Każdy rodzaj ma swoją specyfikę, o czym powinniśmy pamiętać chcąc wydobyć z niej wszystko co najlepsze. Należy zwracać uwagę na temperaturę wody, czas parzenia i ilość suszu herbacianego.Jak uzyskać najlepszy napar? Do gotowania używaj tylko zimnej, świeżej wody. Nie gotuj jej ponownie. Przygotowane w szklance lub filiżance liście zalej wodą. To ważne, żeby nie robić tego w odwrotnej kolejności czyli nie wsypywać herbaty do wody. Dla uzyskania lepszego smaku, zakryj kubek spodkiem. Po upływie odpowiedniego czasu parzenia, natychmiast wyciągnij torebkę lub liście.Prawidłowa temperatura parzenia herbaty:Herbata czarna - temperatura wody: 96°C, czas zaparzania: ok. 3 min.Herbata zielona: - temperatura wody: 65-80°C, czas zaparzania: od 3 do 4 min.Herbata czerwona: - temperatura wody: 96°C, czas zaparzania: od 3 do 7 min.Herbata biała: - temperatura wody: 80-85°C, czas zaparzania: od 7 do 9 min.Rooibos - temperatura wody: 96°C, czas zaparzania: od 3 do 5 min.Yerba Mate - temperatura wody: 90°C, czas zaparzania: od 4 do 5 min.Cukier zmienia smak herbaty. Słodzenie w dużym stopniu zależy od osobistych upodobań, ale znawcy ostrzegają, że w przypadku wysokogatunkowych odmian dodatek cukru zmienia ich aromat na niekorzyść. Mleko natomiast nadaje smaku klasycznym czarnym herbatom, takim jak: Assam, Ceylon czy English Breakfast. Cytryna pasuje do herbat chińskich. Zmienia wprawdzie smak, ale za to nie pozbawia cennych składników.