Wykonanie


Ostatni plon
fasolki szparagowej z mojej działki. To jedno z moich ulubionych warzyw, własciwie mogłabym jeść je cały
okrąły rok.
Fasolka szparagowa, czyli
fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) należy do warzyw o dużej wartości odżywczej. Sezon działowy na
fasolkę dobiegł końca, ale dzięki temu, iż jest przetwarzana na różne sposoby: konserwowanie, mrożenie, możemy cieszyć się jej smakiem przez całą zimę. W Polsce występują dwie odmiany
fasolki szparagowej: żółta - charakteryzująca się delikatnym smakiem i zielona, bardziej wyrazista w smaku. Która odmiana jest zdrowsza? Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego, natomiast żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor. Jak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie jedzenie
fasolki szparagowej, zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu .
Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. To świetne warzywo na jarzynkę. Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek, nadają się do zapiekania i zup.Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie, bez żadnych dodatków w wersji light lub polana
masłem z
bułką tartą.Wielu rezygnuje z tego zdrowego i pysznego warzywa ze względu na jego właściwości wzdymające , a wystarczy dodatek cząbru, by
fasolkę uczynić lekkostrawną. Znasz to ziółko?Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) należy do jednorocznych roślin leczniczych. Powstrzymuje nadmierną fermentację i wzdęcia, pobudza trawienie, działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo. Jest świetną
przyprawą do
fasoli i
ziemniaków. Dzięki dużej zawartości
olejków eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw. Cząber występuje w dwóch rodzajach. Letni ma delikatniejszy smak i nadaje się idealnie do zielonych warzyw. Zimowy natomiast sprawdzi się w potrawach wymagających długiego gotowania jak gulasze i wszystkie strączkowe. W
języku niemieckim nieprzypadkowo nazywa się Bohnenkraut co oznacza "
fasolowe zioło".
Fasolka gotowana z
masłem i
bułka tartą:

1 kg
fasolki szparagowej2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukrucząber4 łyżki
masłakilka łyżek
bułki tartejWykonanie:
fasolkę umyć, odciąć końcówki z ogonkamiugotować w niewielkiej ilości
wody z
solą i
cukrem. Im młodsza
fasolka tym prędzej będzie miękka. Najlepiej wyłowić jedną
fasolkę i sprawdzić. Najlepsza jest lekko chrupiąca, na pewno nie rozgotowana. Czas gotowania od 6 - 15 minut. Odcedzić
masło rozpuścić w ronelku, dosypać
bułkę tartą. Zamieszać i trzymać na ogniu, aż
bułka z
masłem się spieni. Polać
fasolkę. Posypać cząbrempodawać jako dodatek do dania głównego lub przekąskęSMACZNEGO!