ßßß Cookit - przepis na Brukselka z masłem orzechowym

Brukselka z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Gdy słyszę, że ktoś nie lubi brukselki nie mogę się nadziwić jak można nie lubić tych pysznych kapustek. To jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków kapusty, doskonałe źródło witaminy C, dobre beta-karotenu, kwasu foliowego, witaminy E i potasu. Dla większości warzyw pierwsze nocne przymrozki są zabójstwem - brukselka zaś najsmaczniejsza jest zbierana właśnie po nich. Wtedy ta maleńka kapusta osiąga swoją "dojrzałość", smak staje się łagodny, zwiększa się zawartość cukru. Kupując brukselkę należy zwracać uwagę na ściśle zamknięte główki bez zwiędłych listków. Im mniejsze główki tym delikatniejszy smak. Brukselki nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż 1-2 dni, bo traci swoje witaminowe wartości i walory smakowe.
Najczęściej jadamy brukselkę z masełkiem i bułką tartą. Dziś bułkę tartą zastąpiły orzechy włoskie, a smak zaostrzył i podkreślił dodatek zmiażdżonego ziela angielskiego z gałką muszkatałową. Koniecznie spróbujcie tak przyprawionej brukselki, bo jest po prostu pyszna.
Składniki na 4 porcje:
1 kg brukselki
10 orzechów włoskich
sól, pieprz świeżo zmielony
ziele angielskie i gałka muszkatałowa świeżo zmielone
masło ghee
Wykonanie:
brukselkę oczyścić, ściąć ewentualnie wystające głąby i w większych kapustkach naciąć je na krzyż
gotowć 6 minut, gdy brukselki są wyjątkowo duże przedłużyć czas gotowania do 8 minut. Natychmiast po ugotowniu odcedzić i zahartować w zimnej wodzie, by nie straciła zielonego koloru na patelni rozpuścić masło i wrzucić grubo posiekane orzechy i podprażyć około 30 sekund. Dodać odcedzoną brukselkę i przyprawy. Wymieszać i natychmiest podawać
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/09/brukselka-z-masem-orzechowym.html