Wykonanie

Gdy słyszę, że ktoś nie lubi
brukselki nie
mogę się nadziwić jak można nie lubić tych pysznych kapustek. To jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków
kapusty, doskonałe źródło witaminy C, dobre beta-karotenu, kwasu foliowego, witaminy E i potasu. Dla większości warzyw pierwsze nocne przymrozki są zabójstwem -
brukselka zaś najsmaczniejsza jest zbierana właśnie po nich. Wtedy ta maleńka
kapusta osiąga swoją "dojrzałość", smak staje się łagodny, zwiększa się zawartość
cukru. Kupując
brukselkę należy zwracać uwagę na ściśle zamknięte główki bez zwiędłych listków. Im mniejsze główki tym delikatniejszy smak.
Brukselki nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż 1-2 dni, bo
traci swoje witaminowe wartości i walory smakowe.Najczęściej jadamy
brukselkę z
masełkiem i
bułką tartą. Dziś
bułkę tartą zastąpiły
orzechy włoskie, a smak zaostrzył i podkreślił dodatek zmiażdżonego
ziela angielskiego z
gałką muszkatałową. Koniecznie spróbujcie tak przyprawionej
brukselki, bo jest po prostu pyszna.

Składniki na 4 porcje:1 kg
brukselki10
orzechów włoskichsól,
pieprz świeżo zmielony
ziele angielskie i gałka muszkatałowa świeżo zmielone
masło gheeWykonanie:
brukselkę oczyścić, ściąć ewentualnie wystające głąby i w większych kapustkach naciąć je na krzyżgotowć 6 minut, gdy
brukselki są wyjątkowo duże przedłużyć czas gotowania do 8 minut. Natychmiast po ugotowniu odcedzić i zahartować w zimnej wodzie, by nie straciła zielonego koloru na patelni rozpuścić
masło i wrzucić grubo posiekane
orzechy i podprażyć około 30 sekund. Dodać odcedzoną
brukselkę i
przyprawy. Wymieszać i natychmiest podawaćŻYCZĘ SMACZNEGO !