Wykonanie
Przepis na
brukselkę z
boczkiem pochodzi ze starego wydania "Najlepsze świąteczne przepisy'98".
Brukselka wyszła rewelacyjna, lekko chrupiąca, nawet mój mąż który nie przepada za
brukselką i zawsze ją wyjmował z zupy to tym razem z pałaszował wszystko z talerza i jeszcze prosił o dokładkę.Składniki:1 kg
brukselki świeża (może być mrożona ale wówczas
brukselkę gotujemy 5 minut i dusimy najwyżej 15 minut)10 dag
boczku2 łyżka
masła lub
margarynysólświeżo zmielony
pieprzZ
brukselki zdejmujemy zwiędłe liście, bardzo dokładnie ją płuczemy, najlepiej zmieniając kilkakrotnie
wodę, następnie
brukselkę wrzucamy do garnka z wrzącą
wodą i gotujemy bez przykrycia około 15 minut.
Brukselka....................................................................................Po ugotowaniu
brukselkę odcedzamy.
Boczek kroimy w słupki i wrzucamy go na 1 łyżkę rozgrzanego tłuszczu, a następnie topimy go na wolnym ogniu.
Boczek.................................................................................................Na podsmażony
boczek wykładamy ugotowaną
brukselkę, dodajemy łyżkę
masła, obsypujemy
solą i
pieprzem, a następnie dusimy pod przykryciem pół godziny.
Brukselka,
boczek i
masło....................................................................
Brukselkę podajemy na gorąco. Smacznego !!!

Niezwykła
brukselka.......................................................................
Brukselka z
boczkiem...................................................................