ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe ciasto drożdżowe na maślance z morelami i migdałową kruszonką

Orkiszowe ciasto drożdżowe na maślance z morelami i migdałową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Pyszne, puchate i pachnące morelami oraz migdałową kruszonką ciasto drożdżowe na sobotę. Bardzo owocowe i wilgotne dzięki dużej ilości owoców. Tym razem ciasto drożdżowe przygotowałam z udziałem maślanki. Już wielokrotnie czytałam podobne przepisy i byłam ciekawa efektu tej zamiany - mleka na maślankę. To ze wszech miar korzystna zamiana, nawet dla konsystencji ciasta. Jest wyjątkowo plastyczne, wspaniałe do współpracy. Bardzo łatwe, podzielne, bo upieczone na dużej blaszce. Polecam i zapraszam do przepisu.
Składniki na blachę 24x40 cm :
400 g mąki orkiszowej jasnej 630
140 g maślanki
50 g wody
2 żółtka
70 g masla
60 g cukru
1 op.suchych drożdży
1/3 łyżeczka soli
1 kg moreli
Składniki na kruszonkę :
75 g mąki orkiszowej jasnej 630
75 g mielonych migdałów ( u mnie ze skórką)
75 g masła
75 g cukru
WYKONANIE:
maślankę z wodą delikatnie podgrzać w małym garnuszku. Dodać pokrojone w wiórki masło
mąkę, cukier, drożdże i sól umieścić w misie robota, dodać maślankę z masłem i żółtka jaj, następnie zagnieść hakiem gładkie, lśniące nie lepiące się ciasto. Misę przykryć folią spożywczą , umieścić w ciepłym miejscu i odstawić do podwojenia objętości
morele umyć, wypestkować
składniki na kruszonkę zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt odpowiadający wymiarom blaszki do pieczenia i przełożyć z papierem na blaszkę. Na cieście gęsto rozłożyć przygotowane morele skórką do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia
piekarnik nagrzać do 180°C na morele rozkruszyć równomiernie kruszonkę. Piec w 180°C 40-45 minut. Czy jest upieczone można sprawdzić przy pomocy patyczka
studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Uwagi: ciasto jest bardzo ekonomiczne, świetnie nadaje się do zamrażania. Wystudzone pokrojone ciasto zawijam w pergamin, pakuję do woreczków i zamrażam. Rozmrażać w mikrofali lub wyjąć 30 minut wcześniej, a rozmrozi się samo w temperaturze pokojowej.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/08/orkiszowe-ciasto-drozdzowe-na-maslance.html