Wykonanie

Pyszne, puchate i pachnące
morelami oraz
migdałową kruszonką
ciasto drożdżowe na sobotę. Bardzo
owocowe i wilgotne dzięki dużej ilości
owoców. Tym razem
ciasto drożdżowe przygotowałam z udziałem
maślanki. Już wielokrotnie czytałam podobne przepisy i byłam ciekawa efektu tej zamiany -
mleka na
maślankę. To ze wszech miar korzystna zamiana, nawet dla konsystencji ciasta. Jest wyjątkowo plastyczne, wspaniałe do współpracy. Bardzo łatwe, podzielne, bo upieczone na dużej blaszce. Polecam i zapraszam do przepisu.Składniki na blachę 24x40 cm :

400 g
mąki orkiszowej jasnej 630140 g
maślanki50 g
wody2
żółtka70 g
masla60 g
cukru1 op.suchych
drożdży1/3 łyżeczka
soli1 kg
moreliSkładniki na kruszonkę :75 g
mąki orkiszowej jasnej 63075 g mielonych
migdałów ( u mnie ze skórką)

75 g
masła75 g
cukruWYKONANIE:
maślankę z
wodą delikatnie podgrzać w małym garnuszku. Dodać pokrojone w wiórki
masłomąkę,
cukier,
drożdże i
sól umieścić w misie robota, dodać
maślankę z
masłem i
żółtka jaj, następnie zagnieść hakiem gładkie, lśniące nie lepiące się ciasto. Misę przykryć folią spożywczą , umieścić w ciepłym miejscu i odstawić do podwojenia objętości
morele umyć, wypestkowaćskładniki na kruszonkę zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarkiWyrośnięte ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt odpowiadający wymiarom blaszki do pieczenia i przełożyć z papierem na blaszkę. Na cieście gęsto rozłożyć przygotowane
morele skórką do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do powtórnego wyrośnięciapiekarnik nagrzać do 180°C na
morele rozkruszyć równomiernie kruszonkę. Piec w 180°C 40-45 minut. Czy jest upieczone można sprawdzić przy pomocy patyczkastudzić na kratceŻYCZĘ SMACZNEGO !Uwagi: ciasto jest bardzo ekonomiczne, świetnie nadaje się do zamrażania. Wystudzone pokrojone ciasto zawijam w pergamin, pakuję do woreczków i zamrażam. Rozmrażać w mikrofali lub wyjąć 30 minut wcześniej, a rozmrozi się samo w temperaturze pokojowej.