Wykonanie
Woda z
cytryną nie tylko orzeźwia, przynosi ochłodę, ma również zbawienne działanie na cały nasz organizm. Czas upałów wszystkim
daje się we znaki, dlatego szczególnie teraz warto zwrócić uwagę po co sięgamy by ugasić pragnienie, a także dostarczyć niezbędnych składników mineralnych potrzebnych organizmowi.Zaleca się wypijać dziennie od 1,5-2 l płynów. Trzeba pamiętać, że nasze ciało składa się z 60-75%
wody.
Woda znajduje się w każdej komórce naszego ciała, dlatego tak ważne jest nawadnianie organizmu. Z picia
wody płyną też dla nas inne korzyści, które np. trzymają naszą wagę w ryzach.
Woda pita między posiłkami powstrzymuje nas przed podjadaniem. Natomiast szklanka
wody wypita przed posiłkiem, wypełnia nasz żołądek i może tym samym uchronić nas przed spożyciem nadmiernej ilości jedzenia.OTO NAJWAŻNIEJSZE POWODY, DLA KTÓRYCH WARTO PIĆ
WODĘ Z
CYTRYNĄ :chroni nas przed zakwaszeniem organizmu, ponieważ jest doskonałym produktem zasadotwórczym, wbrew kwaśnemu smakowi. Pomaga neutralizować kwaśne produkty przemiany materii. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej to często przyczyny ciągłego zmęczenia,
bólów głowy, apatii i złego samopoczucia. Dzieje się tak gdy w naszej diecie za dużo jest
mięsa, drobiu i
serówterpeny - związki zawarte w
cytrynie pobudzają produkcję śliny i enzymów trawiennych, co ułatwia trawienie. Korzystnie wpływają na pracę wątroby, oczyszczają ją i zwiekszają produkcję żółcipotas i flawonoidy zawarte w
cytrynie powodują obniżenie ciśnienia
krwizmniejsza ryzyko powstania wrzodów żoładka, a to dzięki obecności bakteriobójczych pektyn, terpenów i
olejków eterycznych. Nie tylko tępią one Helicobakter pylori, ale również bakterie malarii, czy duru brzusznegoobniża poziom złego cholesterolu dzięki hespertyniewzmacnia naczynia krwionośne. To obecność ogromu flawonoidów zawartych w
cytrynie ma zbawienny wpływ na nasz układ krążenia. Zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych i uszczelnia je (co zapobiega powstawaniu sińców, czy krwawieniom z dziąseł ), opóźnia rozwój miażdżycyprzyspiesza gojenie się ran, a to zasługa obecności wiaminy C, w którą obfituje
cytryna. Jest niezbędna w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, ale również zdrowych kości, chrząstek i zębów.Przygotowanie domowej lemoniady z
cytryną i
miętą jest
banalne. To naprawdę nic odkrywczego, a warto się skusić.

1 litr
wody mineralnej gazowanej lub bez gazu, jak lubisz2 -3
cytryny Bio2 gałązki
miętyewentualnie kostki
lodumiód do posłodzenia - opcjonalnieZ
cytryny wycisnać sok,
miętę wypłukać. Najlepiej już na noc umieścić
wodę mineralną w lodówce, by się schłodziła. Do butelki na noc wkładam też gałązkę
mięty. Rano
woda ma przyjemny lekko
miętowy posmak i wspaniały zapach.Do dzbanka wlać schłodzoną
wodę mineralną i świeżo wyciśnięty
sok z cytryny. Część
cytryny pokroić w plasterki i umieścić w dzbanku, dodać gałązki
mięty.Podawać udekorowane plasterkami
cytryny i listkami
miętyZATEM SZKLANKI W GÓRĘ ! NA ZDROWIE !Jeśli już jesteśmy w temacie
cytryn, znalazłam zaskakujące wręcz informacje o właściwościach zamrożonych
cytryn i teraz mam okazję podzielić się nimi. Można w to wierzyć lub nie, ale przeczytać warto. Artykuł znalazłam : tutaj. A w
skrócie chodzi o to, że
Cytryna jest cudownym
owocem zwalczającym komórki
rakowe. Jest ponoć 10000
razy skuteczniejsza niż chemioterapia. Zwalcza je bez skutków ubocznych dla organizmu.Dlaczego o tym nie wiedzieliśmy ?Ponieważ koncerny farmaceutyczne i laboratoria są zainteresowane wytwarzaniem sztucznych produktów co przynosi im kolosalne zyski.Coś w tym musi być. Czy wiesz, że
cytryna zwyczajna to drzewo zimozielone, które owocuje niezmordowanie cały okrągły rok. Natura przez swą szczodrość być może sama podsuwa nam to czego może najbardziej potrzebujemy ? Podobnie rzecz się ma z wszechobecnymi chwastami jak np. z pokrzywą i mniszkiem lekarskim, tak przez nas lekceważonymi, a oferującymi nam tyle dobroczynnych właściwości.Jak przygotowac mrożoną
cytrynę ?Całą umytą
cytrynę włóż do zamrażarki. Kiedy jest już zamrożona, weź tarkę i zetrzyj ją, bez obierania i posyp startą masą swoje jedzenie: salatkę,
lody, zupę, dip, sos itd.itd....Jedzenie zyska cudowny smak, którego nie znasz i kto wie może nie tylko ?