Wykonanie
Pożywny, sycący, zniewalający smakiem i swą prostotą - klasyk kulinarny - omlet. Prostota dotyczy zarówno doboru składników jak i samego wykonania. Trzeba wiedzieć, że w prostocie właśnie tkwi siła wyrafinowanego smaku tego omletu. Jedynym dodatkiem jest
czerwona cebula, która za sprawą dodatku białego
octu balsamicznego plasuje ten omlet wśród wykwintnych dań. Uniwersalność omletu jest tak duża, że sprawdzi się on jako przekąska lub główne danie i na śniadanie, obiad czy kolację. Koniecznie spróbuj, bo omlet w wydaniu z tak przygotowaną
czerwoną cebulą jest po prostu pyszny.
Składniki na 2 porcje:2
czerwone cebule3 łyżki
masła1,5-2 łyżek białego
octu balsamicznegu
sólpieprz z młynka4
jajka2 łyżki
mlekaświeżo zmielona gałka muszkatałowaWykonanie:
cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Rozgrzać 2 łyżki
masła na patelni, dodać pokrojoną
cebulę. Skropić
octem balsamicznym, dodać
sól i
pieprz. Dusić na wolnym ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje. Trwa to kilka minut
jaja ubić z
mlekiem. Doprawić
solą,
pieprzem i świeżo zmieloną
gałką muszkatałową na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę
masła, wylać połowę masy jajecznej i rozłożyć połowę
cebuli. Smażyć około 2-4 minuty, aż
jajko się zetnie. Nie mieszaj! Z pozostałych składników upiecz drugi omlet. Gotowy omlet zsunąć na talerz, przybrać
tymiankiem,
rzeżuchą lub
szczypiorkiem.ŻYCZĘ SMACZNEGO !