Wykonanie

Coraz częściej możemy spotkać w handlu
świeże figi. Wrzesień to ich
pora. Niegdyś nieosiągalny rarytas dziś w naprawdę w przystępnej cenie. Nie zastanawiaj się tylko wrzuć je do koszyka. Możliwosci ich wykorzystania jest bez liku. Nawet pokrojone w plasterki z kroplą
miodu na kanapce z
twarożkiem są zachwycające. U mnie propozycja na błyskawiczne torciki z gotowego
ciasta francuskiego z udziałem fig. Polecam, bo wygladają cudownie i tak samo smakują!

Składniki na 4 osoby:250 g
ciasta francuskiego (gotowy produkt z lady chłodniczej)6-8 świeżych fig1 łyżka drobnego
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
cynamonumleko do posmarowaniaWykonanie:Włączyć piekarnik i ustawić na 190` C.
Ciasto francuskie z rolki wyłożyć na lekko omączony blat (lub rozwałkować na grubość 0,5 mm).Przy pomocy talerzyka o średnicy 15 cm wyciąć z ciasta 4 koła, lub wiekszą ilość nieco mniejszych. Na większych jednak łatwiej będzie rozmieścić
figi.Wycięte kółka przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając 1-cm rant. Podziurkować ciasto widelcem.
Figi pokroić w ćwiartki, lub ósemki i rozłożyć na przygotowanych krążkach z ciasta.
Cukier wymieszać z
cynamonem i posypać
figi.Brzegi ciasta posmarować
mlekiem.Torciki piec około 15-20 minut do zezłocenia brzegów.Życzę smacznego!
Figi suszone znamy wszyscy, choć pewnie większość z nas przypomina sobie o ich istnieniu przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. Są największym źródłem błonnika spośród wszystkich
suszonych owoców.A już o świeżych figach wiemy niewiele, bo trudno interesować się
owocem, który jeszcze do niedawna był nie do zdobycia. Ponieważ dziś
figa czeka na nas na sklepowych półkach, warto wiedzieć o niej co nieco.DOBROCZYNNE WŁAŚCIWOŚCI FIG :Figowiec pospolity (Ficus carica L.) zwana tez
figą pospolitą ze względu na dużą ilość
cukru, a zawierają od 15-25 % glukozy i fruktozy są doskonałym źródłem energii.
Owoce figi zawierają witaminy C, B1, B2, B6, PP oraz prowitaminę A. Są także bogate w składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez i jod.Dzięki dużej zawartości żelaza
figi doskonale pomagają w walce z anemią.Spośród wszystkich roślin są najbogatszym źródłem wapnia. W 100 g
owoców jest go tyle co w szklance
mleka, a jego działanie wzmacnia obecny w owocach fosfor. Nie dziwi więc, że zaleca się je osobom mających problemy z osteoporozą.
Figi dzięki zawartości magnezu redukują stres, co więcej
owoce te wzmacniają
serce i naczynia wieńcowe.Dzięki wysokiej zawartości polifenoli działają antynowotworowo, zwłaszcza chronią jelita i piersi.Jeśli masz podwyższony cholesterol,
figi pomogą Ci obniżyć jego poziom we
krwi.Mają zasadowy odczyn i tym samym wpływają na prawidłowe utrzymanie gospodarki kwasowo-zasadowej.Wspomagają trawienie, dzięki ogromnej ilości błonnika pobudzają pracę jelit i ich oczyszczanie.Są świetnym antidotum na zaparcia, wykazując przy tym silne właściwości odtruwające.Warto włączyć zatem do diety ten śródziemnomorski przysmak.