ßßß Cookit - przepis na Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jeść figi?

Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jeść figi?

nazwa

Wykonanie

Coraz częściej możemy spotkać w handlu świeże figi. Wrzesień to ich pora. Niegdyś nieosiągalny rarytas dziś w naprawdę w przystępnej cenie. Nie zastanawiaj się tylko wrzuć je do koszyka. Możliwosci ich wykorzystania jest bez liku. Nawet pokrojone w plasterki z kroplą miodu na kanapce z twarożkiem są zachwycające. U mnie propozycja na błyskawiczne torciki z gotowego ciasta francuskiego z udziałem fig. Polecam, bo wygladają cudownie i tak samo smakują!
Składniki na 4 osoby:
250 g ciasta francuskiego (gotowy produkt z lady chłodniczej)
6-8 świeżych fig
1 łyżka drobnego cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
mleko do posmarowania
Wykonanie:
Włączyć piekarnik i ustawić na 190` C.
Ciasto francuskie z rolki wyłożyć na lekko omączony blat (lub rozwałkować na grubość 0,5 mm).
Przy pomocy talerzyka o średnicy 15 cm wyciąć z ciasta 4 koła, lub wiekszą ilość nieco mniejszych. Na większych jednak łatwiej będzie rozmieścić figi.
Wycięte kółka przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając 1-cm rant. Podziurkować ciasto widelcem.
Figi pokroić w ćwiartki, lub ósemki i rozłożyć na przygotowanych krążkach z ciasta.
Cukier wymieszać z cynamonem i posypać figi.
Brzegi ciasta posmarować mlekiem.
Torciki piec około 15-20 minut do zezłocenia brzegów.
Życzę smacznego!
Figi suszone znamy wszyscy, choć pewnie większość z nas przypomina sobie o ich istnieniu przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. Są największym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców.
A już o świeżych figach wiemy niewiele, bo trudno interesować się owocem, który jeszcze do niedawna był nie do zdobycia. Ponieważ dziś figa czeka na nas na sklepowych półkach, warto wiedzieć o niej co nieco.
DOBROCZYNNE WŁAŚCIWOŚCI FIG :
Figowiec pospolity (Ficus carica L.) zwana tez figą pospolitą ze względu na dużą ilość cukru, a zawierają od 15-25 % glukozy i fruktozy są doskonałym źródłem energii.
Owoce figi zawierają witaminy C, B1, B2, B6, PP oraz prowitaminę A. Są także bogate w składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez i jod.
Dzięki dużej zawartości żelaza figi doskonale pomagają w walce z anemią.
Spośród wszystkich roślin są najbogatszym źródłem wapnia. W 100 g owoców jest go tyle co w szklance mleka, a jego działanie wzmacnia obecny w owocach fosfor. Nie dziwi więc, że zaleca się je osobom mających problemy z osteoporozą.
Figi dzięki zawartości magnezu redukują stres, co więcej owoce te wzmacniają serce i naczynia wieńcowe.
Dzięki wysokiej zawartości polifenoli działają antynowotworowo, zwłaszcza chronią jelita i piersi.
Jeśli masz podwyższony cholesterol, figi pomogą Ci obniżyć jego poziom we krwi.
Mają zasadowy odczyn i tym samym wpływają na prawidłowe utrzymanie gospodarki kwasowo-zasadowej.
Wspomagają trawienie, dzięki ogromnej ilości błonnika pobudzają pracę jelit i ich oczyszczanie.
Są świetnym antidotum na zaparcia, wykazując przy tym silne właściwości odtruwające.
Warto włączyć zatem do diety ten śródziemnomorski przysmak.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/09/figowe-torciki-z-ciasta-francuskiego.html