ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczna tarta z morelami i marcepanem

Błyskawiczna tarta z morelami i marcepanem

nazwa

Wykonanie

Gratka dla łasuchów. Bez mieszania, ucierania, odważania pyszne "co nieco"do kawy.
Chrupiące ciasto francuskie, soczysty marcepan i morele. Połączenie smaków idealne. Zniewalająca, pachnąca i błyskawiczna tarta. Zjecie ja zanim zdąży wystygnąć. Pychota!
Składniki:
ciasto francuskie z rolki ( kwadrat o boku 25 cm) około 150-180 g lub mrożone płaty
400 g moreli
80 g masy marcepanowej
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru trzcinowego
60 g konfitury morelowej - 2 łyżki
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 200 ° C. Gdy dysponujemy mrożonymi płatami, rozłożyć je na blacie by się rozmroziły. Następnie poskładać tak, by brzegi zachodziły jeden na drugi, docisnąć by się dobrze zlepiły i delikatnie wywałkować na omączonym blacie kwadrat o boku 25 cm.
Przygotować morele. Przekroić na pół i usunąć pestki.
Dysponowałam świeżym ciastem francuskim z rolki, odcięłam więc tylko kwadrat o boku 25 cm. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pośrodku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 20 cm np.talerzykiem. Na zaznaczonym okręgu ułożyć poszarpany na małe kawałeczki marcepan. Na marcepanie dookoła ułożyć połówki moreli. Wypełnić nimi cały okrąg.
Brzegi ciasta zawinąć luźno na morele tworząc owalny kształt. Brzegi posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem. Piec 25 minut na dolnej szynie piekarnika. Podgrzać w malutkim garnuszku konfiturę i zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika posmarować nią morele tworząc glazurę. Moją tartę za długo przetrzymałam w piekarniku.Trzymaj się 25 minut, a morele nie będą wtedy tak pomarszczone jak moje. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/08/tarta-z-morelami-i-marcepanem.html