Wykonanie

Gratka dla łasuchów. Bez mieszania, ucierania, odważania pyszne "co nieco"do
kawy.Chrupiące
ciasto francuskie, soczysty marcepan i
morele. Połączenie smaków idealne. Zniewalająca, pachnąca i błyskawiczna
tarta. Zjecie ja zanim zdąży wystygnąć. Pychota!Składniki:
ciasto francuskie z rolki ( kwadrat o
boku 25 cm) około 150-180 g lub mrożone płaty400 g
moreli
80 g masy marcepanowej2 łyżki
mleka2 łyżki
cukru trzcinowego60 g
konfitury morelowej - 2 łyżkiWykonanie:

Piekarnik nastawić na 200 ° C. Gdy dysponujemy mrożonymi płatami, rozłożyć je na blacie by się rozmroziły. Następnie poskładać tak, by brzegi zachodziły jeden na drugi, docisnąć by się dobrze zlepiły i delikatnie wywałkować na omączonym blacie kwadrat o
boku 25 cm.Przygotować
morele. Przekroić na pół i usunąć pestki.Dysponowałam świeżym
ciastem francuskim z rolki, odcięłam więc tylko kwadrat o
boku 25 cm. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pośrodku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 20 cm np.talerzykiem. Na zaznaczonym okręgu ułożyć poszarpany na małe kawałeczki marcepan. Na marcepanie dookoła ułożyć połówki
moreli. Wypełnić nimi cały okrąg.Brzegi ciasta zawinąć luźno na
morele tworząc owalny kształt. Brzegi posmarować
mlekiem i posypać
brązowym cukrem. Piec 25 minut na dolnej
szynie piekarnika. Podgrzać w malutkim garnuszku
konfiturę i zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika posmarować nią
morele tworząc glazurę. Moją tartę za długo przetrzymałam w piekarniku.Trzymaj się 25 minut, a
morele nie będą wtedy tak pomarszczone jak moje. Życzę smacznego!