Wykonanie
Lubię pić popołudniową
kawę zagryzając kawałek dobrego ciasta. Moją ulubioną
kawą jest latte macchiato, którą dzisiaj Wam prezentuję. Na chłodniejsze dni polecam rozgrzewającą
kawę imbirową . Do
kawy ciasto ze
śliwkami .
50 ml wrzątkułyżeczka ulubionej
kawy200 ml
mlekaPodgrzać
mleko np. w mikrofalówce, a następnie ubić np. blenderem (lub przelać do słoika, zakręcić i potrząsać), aby powstała pianka.Przelać
mleko z pianką do wysokiej szklanki.Wrzątkiem zalać
kawę, przygotować
espresso.Powoli wlewać
kawę, najlepiej z kubeczka z dzióbkiem, do szklanki (można też nalewać po dużej łyżce opartej na brzegu szklanki).Cały sekret w pojawieniu się warstw polega na tym, aby
mleko było odrobinę zimniejsze niż
kawa.Jeśli trzeba dosypać
cukru i przed wypiciem koniecznie wymieszać.