Wykonanie

Na letnie upalne dni nie ma nic lepszego niż
lody. Niezastąpiony smak mają właśnie te domowe. Bardzo proste w wykonaniu i o ileż zdrowsze niż kupne nafaszerowane wielką ilością chemicznych specyfików.Domowe, w zależności jakich składników do nich użyjemy mogą być prawdziwą bombą kaloryczną lub wręcz odwrotnie - super dietetyczne. Do ich wykonania możemy użyć domowej maszynki do
lodów, ale bez niej też zrobimy smakowite zimne kulki. Te na bazie
mleka skondensowanego są przepyszne. Bardzo lekkie i puchate. Mają jeszcze jedną zaletę, są miękkimi
lodami i nie zamarzają na kamień, są zatem bardzo łatwe do porcjowania.Składniki:1 mała puszka
mleka skondensowanego 4% tluszczu ( u mnie 170 g)150 g
truskawek3 łyżki
cukru pudru ( lub innego słodzika)
sok z cytrynyWykonanie:Przed planowanym zamiarem robienia
lodów wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. Puszkę z
mlekiem najlepiej na całą noc umieścić w lodówce.
Truskawki, po oberwaniu szypułek razem z
cukrem umieścić w blenderze i zmiksować do pożądanej konsystencji. Nie polecam większej ilości
truskawek, gdyż zawierają bardzo dużo
wody, a
lody będą wówczas niespójne i wodniste.
Mleko ubić mikserem na gęstą masę. Trwa to około 30-40 sekund. Dobrze schłodzone
mleko ubija się naprawdę szybko.Obie masy połączyć na wolnych obrotach miksera .Całość umieścić w maszynce do
lodów i dalej postepować według instrukcji.Mam maszynkę o pojemnosci około 1 litra. Dlatego też używam małych puszek
mleka skondensowanego, gdyż masa podczas chłodzenia w maszynce zwiększa swoją objętość.Możemy użyć każdych innych
owoców lub w ogóle z nich zrezygnować, a dodać tylko
wanilię i zrobić np.
lody mleczne.Bez maszynki do
lodów również się udadzą. Będą tylko wymagały nieco więcej uwagi.Masę
lodową umieścić w zamrażarce i co godzinę wyjąć ją i zmiksować ręcznym mikserem. Robimy to w celu rozbicia tworzących się kryształków
lodu. Taką akcję powinno się przeprowadzić kilkakrotnie.Mam nadzieję, że mój przepis będzie dla Was inspiracją do tworzenia własnych smakowitych
lodów. Życzę smakowitego ochłodzenia !A oto druga lodowa propozycja. Po rześkich lodach
truskawkowych pyszne
lody chałwowe. Ponieważ są na bazie
jogurtu greckiego są jak
jogurt idealnie gładkie i aksamitne. Naprawdę rewelacyjne. Smakują jak z najlepszej włoskiej lodziarni. Również nie zamarzają na kamień, nawet na drugi dzień są łatwe do porcjowania.

A jak
chałwa to oczywiście nie może zabraknąć
orzeszków pistacjowych, dlatego gotowe
lody posypałam orzeszkami.Składniki:300 g
jogurtu greckiego4 łyżki tahini3 łyżki
miodu (lub
cukru pudru)kilka
orzeszków pistacjowych - posiekanych

Wykonanie:
Jogurt wymieszać z
miodem i tahini.Nie potrzebujemy do tego żadnego miksera, robimy to zwyczajnie łyżką.Całość umieścić w maszynce do
lodów i postępować dalej według instrukcji.Bajecznie proste! Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!